Frågor och svar om trötthet

27 Mar 2001, 00:00 437
Annat, 0 år
Question
Svar

Trötthet kan definieras som "en form av mänsklig begränsning där individer upplever motvilja mot ansträngning". Minskat arbete kan ge trötthet men trötthet kan också upplevas i förbindelse med smärta, ångest, flykträdsla, depression och uttråkighet. Trötthet kan oftast vara bundet til personen som helhet eller till ett enkelt organ. Trött i benen, trött i huvudet,trött i armen osv. Långvarig trötthet är trötthet som har varat i minst 1 månad. Kronisk trötthet är trötthet som har varat i minst 6 månader. Det kan vara svårt att skilja psykologisk orsakad trötthet från fysisk trötthet. Inom medicin är inget bestämt symtom eller medicinskt tillstånd speciellt knutet till just symtomet trötthet. Trötthet är därför ett ospecifierat medicinskt symtom.

#Somatiska orsaker till trötthet
Vid trötthet hos barn och ungdomar bör man tänka på blodsjukdomar (oftast brist sjukdomar), mononucleos (körtel feber) eller reumatiska sjukdomar.

#Psykiska orsaker till trötthet
Depression och ångest kan ge trötthet. Vardagssaker som exempelvis skolprestation kan också ge trötthet.

#Medikommentella orsaker till trötthet
Psykofarmaka, steroider och p-piller. All överanvändning/ missbruk av rusmedel kan ge trötthet.

Vid långvariga och oklara trötthets-symtom bör man uppsöka en vårdcentral för en kroppslig undersökning och ev. enklare laboratorieprover.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar