Frågor och svar om Ätstörningar

25 Jul 2002, 11:57 126
Annat, 0 år
Question


När vet man om man har ätstörningar? Jag har problem med mat men det är inte så att jag är på väg att tyna bort eller liknande. Jag får skuldkänslor så snart jag äter och mycket av min tid går åt att tänka igenom precis vad jag ska äta och när. Blir stolt och mår bra när jag klarat mig igenom en dag utan att äta. Ibland kräks jag även upp mat jag redan ätit. Har jag ätstörningar?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Huruvida du har ätstörningar eller inte kan jag inte svara på utan att ha träffat dig och pratat mer med dig, men det jag kan säga är att ditt förhållande till mat inte är speciellt bra. Det är ett oroande tecken att du kräker upp maten och att du försöker klara dig igenom dagen utan mat. Så om du inte redan lider av en ätstörning så ligger du definitivt i riskzonen för att göra det med tiden. Du kan läsa mer om vad som utmärker olika typer av ätstörningar under länken Hälsa, Kropp och Utseende alternativt under Psykiska problem.
När det gäller dig så tycker jag att du skall söka upp skolsköterskan eller skolkuratorn, alternativt vända dig till närmaste Ungdomsmottagning för att både få en bedömning av dina problem, men också för att du skall få hjälp med ett annat förhållningssätt till mat. Det kanske inte är vad du vill just nu, och du känner kanske att du har koll på läget, men tro mig, problem som dina ska man ta på allvar och söka hjälp för i tid, för ätstörningsproblematik har en tendens att smyga sig på utan att man själv är medveten om problemet, och att fastna i en sådan problematik är definitivt inte något jag önskar någon.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar