Frågor och svar om tjej

4 Jan 2003, 18:44 663
Tjej, 0 år
Question


Hej. jag är en flicka på 15 år som tränar väldigt mycket ca 5-6ggr/vecka.
Jo jag har väldigt små bröst och jag undrar om det kan bero på att jag tränar så ofta eller är det bara så av naturliga skäl?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Då brösten till stor del består av fettvävnad så brukar dom minska i storlek vid hård träning. Om du tittar på våra elitidrottare inom idrotter som kräver träning på ett sätt som förbränner mycket (typ långdistanslöpning, simning, cykling, skidåkning osv) ser du sällan några tjejer med stor byst där. Självklart varierar det en del då alla tjejer har olika anlag för hur stora brösten är utan att man tränat, men hård träning i sig, gör att bystmåttet minskar utifrån den storlek man hade innan man började träna hårt.
I ditt fall kan det alltså vara en kombination av både naturliga skäl, och din träning. Nu berättar du ju inte vilken typ av träning du ägnar dig åt, men om du ägnar dig åt den typen av träning som jag tidigare beskrev så kan du nog räkna med att din träning inverkar på din bröststorlek, även om det inte behöver vara hela förklaringen.

Men sedan får du också tänka på att du är så pass ung att du sannolikt inte växt färdigt i kroppen, varför dina bröst inte heller behöver ha utvecklats fullt ut än.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar