Frågor och svar om nationella program

17 Jan 2003, 22:34 509
Tjej, 0 år
Question


Hej!! Om jag går Naturvetenskapliga linjen, vilka jobb har jag möjlighet att få då. Jag hade 180p i slutbetyg i nian och jag fick G i matte i nian, har jag möjlighet att klara av Natur?

Svar

Hej!
Naturvetenskapliga programmet är ett studieförberedande program med mycket matematik och naturvetenskapliga ämnen. Ett studieförberedande program är tänkt att man ska läsa för att ha behörigheter av olika slag till högskole/universitetsutbildningar, så att få ett jobb direkt efter det naturvetenskapliga programmet är inte så lätt som det är efter ett yrkesförberedande program. Vilka jobb du har möjlighet att få beror i mycket av vad du är intresserad av och vilka kontakter du har på arbetsmarkanden. Många ungdomar får anställning just för att man har
kontakter. Jag kan inte uttala mig om vilka möjligheter du har att klara av naturvetenskapliga programmet, det hänger helt och hållet på dig. Men för att klara av det måste du lägga ner mycket tid på läxor och skolarbete. Programmet är känt för att vara det tuffaste rent teoretiskt av programmen, men sen är det så att är man intresserad så går det lättare med skolarbete
oavsett vilket program man går. Är man inte intresserad brukar det inte gå så bra. Du ska tänka igenom vad du vill göra efter gymnasiet, vad du vill jobba som eller inom vilket område du vill ha jobb, och sedan välja utbildning utifrån det. Vet du inte vad du vill bli, men vill ha en bra grund att stå på är det bra att gå natur. Så mitt råd till dig är att gå utbildningen, plugga på och hoppas att det går bra.

Lycka till!

Maria Nimstad
Studie- och yrkesvägledare

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar