Frågor och svar om Ätstörningar

18 Jan 2003, 12:44 149
Tjej, 0 år
Question


Héj ja undrar om jag har anoraxia?
Jag äter så lite jag kan hälst inget.
Om jag äter så brukar jag spy.
Så fort jag äter så mår jag illa.
Jag brukar vara ute å gå av mig kalorierna.
Jag e 15 år och har redan gått ner 10kg.
Jag har haft det så här i 1 år.
Behöver jag hjälp!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag tycker definitivt att det låter som om du behöver hjälp även om jag inte kan ställa några diagnoser utifrån ett brev. Jag vill att du går till skolsköterskan eller skolkuratorn, alternativ vänder dig till en läkare på vårdcentralen, eller någon på närmaste Ungdomsmottagning. Någon av dessa kan hjälpa dig med att ta reda på hur allvarligt ditt problem är, och hur du ska kunna få hjälp.
Jag tycker det är jättebra att du själv undrar över detta, och att du skriver hit, för jag vet att många som hamnat i denna typen av problem försöker dölja det hela, och har svårt att söka hjälp. Därför är det så viktigt att man söker hjälp i tid, innan det hela hunnit gå så långt att man absolut inte vill ha någon hjälp. Jag hoppas därför att du själv, eller du tillsammans med någon kompis, kan söka upp någon av dom jag räknade upp, för det låter definitivt inte bra det du beskriver, och jag önskar självklart att du skall få hjälp så du kan få ett hälsosammare förhållande till mat och till din egen kropp. För helvetet att leva med Anorexi/Bulimi är inget man önskar ens sin värsta ovän.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar