Frågor och svar om nationella program

26 Jan 2003, 23:17 177
Annat, 0 år
Question


Är det sant att man måste betala sina gymnasiestudier själv om man väljer att gå på en skola i en annan stad når programmet finns i ens hemort?

Svar

Hej!

Eftersom gymnasiet är en kommunal angelägenhet, kan du inte betala din utbildning själv. Det är alltså kommunen som betalar utbildningen för sina elever, och har inte kommunen avtal med någon annan kommun om utbildning så kan man som elev inte heller gå där. Däremot är det ingen som kan hindra dig från att söka en speciell utbildning, och tycker du att du kan motivera dina skäl till att gå där, istället för den skola du är hänvisad till, så ska du uppge de skälen i din ansökan. Du ska tala med din studie- och yrkesvägledare om detta. Han/hon vet vilka avtal som finns kommuner emellan och kan också svara på hur du ska göra.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar