Frågor och svar om forskare

24 Feb 2003, 12:08 271
Annat, 0 år
Question


Hej Maria! Jag ska studera på universitet el högskola och vill gärna ta någon slags doktors/magisterexamen för att kunna forska. Jag är väldigt intresserad av samhällsfrågor, speciellt inriktning på könsproblematik. Jag skulle kunna tänka mig att jobba med frågor som rör lagar, politiska beslut m.m. Jag är engagerad i frågor kring flickor och pojkars beteende;vilken påverkan har tradition och kultur m.m. Vad krävs av samhället idag för att komma tillrätta med könsrelaterade orättvisor? jag vet inte vilket program jag borde läsa på universitet? Socionom eller samhällsvetare? Kan man bli forskare, proffessor, expert inom ett visst område efter båda dessa program? Vilket tror du passar mig bäst? Socionom är 3, 5 år? Hur länge till läser man för en forskarexamen? Hur länge läser man på samhällsvetarlinjen? Vilka antagningspoäng är det? Tack på förhand.

Svar

Du kan, som jag ser det, gå lite olika vägar. Antingen läser du ett sammanhållet program och fortsätter med forskning efter det, eller så läser du fristående kurser inom det du är intresserad av och på så sätt "gör" din egen utbildning för att fortsätta med forskning efter det. Om du vill gå ett sammanhållet program verkar det som om socionom-programmet ligger närmst, med tanke på vad du vill forska inom. Samhällsvetenskapliga program är mer inriktade på det nationalekonomiska och politiska delarna i samhället.

Ja, du kan fortsätta forska och skaffa dig en doktorsexamen oavsett vilket program du ha med dig i grunden. Forskarutbildning bygger på grundläggande högskolestudier om minst 120 poäng. Utbildningen fram till doktorsexamen tar 4 år vid studier på heltid. Jag tycker att du ska ta kontakt med studievägledningen vid den högskola/universitet du är intresserad av att gå. De är specialister på vilka vägar som är bra och hur du kan lägga upp dina studier på den skolan. Olika skolor erbjuder olika kurser och kombinationer av kurser, och det är också med dem på studievägledningen du ska diskutera vilket som är bäst, ett sammanhållet program eller fristående kurser.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar