Frågor och svar om betyg

25 Feb 2003, 14:25 468
Kille, 0 år
Question


Jag gick ut gymnasiet för ca 1/2 år sedan. Jag fick ganska låga betyg i några ämnen som jag vill ha högre i. Kan man på något sätt tenta upp dem till högre eller måste man gå Komvux?

Svar

Om du har fått IG i någon kurs kan du göra om hel eller del av kursen för att få G eller mer. Då ska du tala med din gamla skola och höra hur det kan läggas upp. Detta ska du göra inom det närmaste, för ju längre tid du väntar, ju mer glömmer du, samt att läraren som haft kursen kanske slutat. Likaså kan du göra om du fått G och vill höja ditt beyg, men då måste du läsa om hela kursen och göra de prov som du måste göra. Detta är svårare och tar mer tid än vad man kanske tror, dessutom är det inte säkert att det finns någon lärare som har den tid det tar att lägga upp en sådan tentamen.

Går du på Komvux så kan det vara lättare eftersom du följer studierna i en grupp. Det som händer är att du får ett nytt betyg i kursen. Det du ska tänka på är att det finns högskolor som inte godkänner att man konkurrenskompletterar sitt betyg, alltså skaffar ett bättre betyg i en
kurs genom att läsa om den. Att läsa en ny kurs är OK, men inte att läsa om en gammal. Kolla i förväg att den högskola du tänkt söka till godkänner eller inte godkänner en konkurrens- komplettering.
Summan av det hela är att du ska ta kontakt med din gamla skola och höra vad de kan ställa upp med. Kan de inte hjälpa dig får du gå på Komvux. Till sist kan jag rekommendera Folkhögskola. Då läser du allmän linje, som motsvarar gymnasiestudier, och får på så sätt ett betyg som gör att du kan
söka i ytterligare en kvotgrupp till högskolan.
Oavsett hur du väljer att göra, måste du lägga ner mycket tid för att det ska vara någon nytta med att försöka läsa upp ett betyg. Det är svårare och tar längre tid än vad man kanske tror. Du ska också tänka igenom vad du ska ha dina betyg till innan du ger dig på något sådant. Ta kontakt med studie- och yrkesvägledaren på din gamla skola och ta en diskussion om din framtid.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar