Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

25 Apr 2004, 10:33 532
Tjej, 0 år
Question


Hej. Jag har en vän (kille) som är rädd att han har blivit sexuellt utnyttjad som barn. Han har vaga minnesbilder om vem, var osv.. Men det Kan ju vara bara inbillning. Han beter sig bara så konstigt, verkar stressad och kan inte sova p.g.a att han drömmer om detta och det skrämmer honom. Vad kan jag göra för att hjälpa? Borde han gå till en psykolog och prata om det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om det är så att din vän plågas av diffusa minnen och känner att detta är något som plågar honom och begränsar honom i sin vardag, så är mitt råd att han söker hjälp. Det behöver precis dom du säger inte handla om att han verkligen blivit utsatt, men oavsett om det är så eller inte, så är det en signal på att han inte är i balans. Det är svårt att ge ett svar på när man bör söka hjälp eller inte i olika situationer, men om man tar det som en tumregel att man söker hjälp när man känner att ens vardagsliv blir påverkat och man "fastnar" i tankar eller känslor som på olika sätt begränsar en, så är det min erfarenhet att man varken söker i onödan, eller att man väntar för länge.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar