Frågor och svar om Ätstörningar

30 Sep 2004, 18:12 160
Tjej, 0 år
Question


Hej jagtror att jag har anorexia eller bolumi.....va ska ja göra??
finns de nåt sätt att slippa ha de längre?
tacksam för svar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om du tror att du utvecklat en ätstörning som bulimi eller anorexia så bör du söka hjälp. Det finns olika behandlingsformer för dom här sjukdomarna och vilken hjälp som passar dig kan du diskutera med den du träffar, för det är lite olika vad som fungerar för olika människor.
Hjälp söker du främst inom öppenvårdspsykiatrin. Du ringer till barn-, och ungdomspsykiatrin om du är under 18 år, annars är det vuxenpsykiatrin man ska ta kontakt med. Om du tycker det låter krångligt eller om det är lång väntetid när du ringer så kan du istället gå till närmaste Ungdomsmottagning så kan dom hjälpa dig. Du kan i vilket fall som helst gå till Ungdomsmottagningen först för dom kan hjälpa dig att komma i kontakt med psykiatrin om du skulle behöva den hjälpen. Att gå till Ungdomsmottagningen är oftast lite lättare och det är helt gratis också.
Ytterligare alternativ är att du vänder dig till skolsköterskan eller till skolkuratorn om du fortfarande går i skolan. Dom kan också ge dig hjälp både med dina problem och även hjälpa dig vidare till psykiatrin om du behöver det.
Så, tveka inte, utan sök hjälp, för det är bättre ju tidigare man söker för dom här problemen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar