Frågor och svar om vikt

20 Jan 2009, 14:00 115
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag är en tjej på 15 år som har en fråga. Jag fick min mens när jag var dryga 12 år och det var ungefär då som mina bröst började växa. Jag har växt någorlunda regelbundet på längden sedan dess, men resten av min kroppsbyggnad är ganska oförändrad. Jag får min mens varje månad och äter frukost, lunch, middag + mellanmål varje dag, alla i rejäla portioner. Jag tränar mellan 3-4 gånger i veckan. Jag väger 47 kilo och är 166 cm lång, alltså är jag ganska smal, men det här är min maxvikt. Jag har försökt gå upp mer i vikt, men oavsett vad och hur mycket jag äter så påverkar det inte min vikt. (Jag bantar INTE, snarar tvärtom). Jag kan alltså inte gå upp mer. Jag känner mig frisk med den vikten jag har, men min BMI visar på att jag är underviktig. Är jag det om jag mår bra och äter och tränar som jag ska? Snälla, svara!

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hejsan,

Det viktiga är att man mår bra och att kroppen fungerar. Om du äter, tränar och har regelbunden mens så mår du med största sannolikhet bra. När det gäller BMI så är det riktlinjer, och 10 kg upp eller ner är helt normalt. Du behöver inte oroa dig. :)

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar