Frågor och svar om vikt

3 Dec 2009, 11:00 102
Tjej, 18 år
Question


Hej! Jag är en tjej som är 18 år gammal, och jag har ett stort problem. När jag var ca. 13-15 år gammal hade jag anorexia och det ledde så pass långt att jag blev mycket sen i puberteten. Först när jag var 16 år gammal Började jag växa, strax innan jag fyllde 17 fick jag också min mens. Nu går jag sista året på gymnasiet och tar alltså studenten till sommaren. Något som kan tyckas lite fånigt, men som är ett enormt problem för mig, är att jag inte har några bröst än. Nu menar jag inte att jag har små bröst - utan att de inte börjat växa än. Alls. Jag mår verkligen dåligt av detta, men får ingen hjälp eftersom läkarna konstaterar att allt är normalt nu när jag fått min mens, med hormoner och så. Jag har dock aldrig varit i ett riktigt förhållande än med rädsla för detta, och att ha sex känns självklart riktigt jobbigt. Jag misstänker att detta har någonting med min tidigare anorexi att göra, eftersom brösten nästan endast består av fett.. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag är livrädd för att börja på universitetet till hösten, och vara en tjej utan ens aningar till bröst. Alla mina vänners bröst hade i alla fall Börjat växa i mellanstadiet, jag känner mig verkligen onormal och orkar inte med att ha det såhär längre. Snälla hjälp mig, det måste finnas Något jag kan göra åt detta? Jag är snart vuxen, det här fungerar inte längre. Det påverkar mig verkligen psykiskt och jag skäms över mig själv. Jag kan inte bli tillsammans med någon, vara med och bada på sommaren - att jag inte är normal syns så tydligt, och det är något jag vill dölja. Jag ber er om råd, tack på förhand!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Jag hör att detta är jättejobbigt för dig. Du har redan uppsökt en läkare och vet där med att det inte är något kroppsligt fel. Alltså är det så här du ser ut och du behöver jobba på att acceptera, respektera och så småningom älska dig precis som du ser ut. Du har kommit så här långt, tagit dig ur anorexi, klart som attan att du kan jobba dig igenom detta.
Jag tror att du inför dig själv har gjort detta till ett stort problem och som egentligen inte är det. Den enda som lägger fokus på det är du själv.
Jag tycker att du ska ta detta på allvar och uppsöka en terapeut för att jobba med din självkänsla. Det händer ibland att man efter en ätstörning har svårt att hantera komplex kring kroppen, att man är lite extra skör än andra. Men kom ihåg att komplex är oerhört vanligt men väldigt onödigt då det inte medför något gått utan bara skapar osäkerhet.

Jag hoppas verkligen att du får inse vilken vacker och värdefull kvinna du är, precis som du är nu!

All värme och styrka!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar