Frågor och svar om vikt

12 May 2010, 17:00 102
Tjej, 18 år
Question


Heej. Jag har sett här att endel som blir deprimerade slutar att äta eller börjar äta mindre och mindre. För mig är det tvärtom. Varför har endel lättare att gå upp i vikt än andra? Jag har börjat äta lite mindre nu, men vad hjälper det. Går ändå upp i vikt. Jag vill gå ner hur mycket som helst. Andra kan äta hur mycket som helst och ändå inte gå upp ett skit. Varför just jag? Vad kan jag göra för att gå ner. Antar väl att det ända som hjälper är att äta rätt och motionera mycket. Men har gjort det, det funkar ändå inte..

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina tjejen!

En sak som är livsviktig är att man aldrig någonsin ska starta något "gå ner i vikt" projekt när man inte mår bra i psyket. Det är som gjort för att hamna i en ätstörning. Nu vet inte jag om du lider av en övervikt egentligen eller bara går runt med tankar på att du borde gå ner, vill bli smalare.
En sak som är viktig att komma ihåg är att en ätstörning kan se ut på olika sätt. Vissa personer slutar äta, andra äter mer. Det är alltså viktigt att du håller koll på att du inte tar till överätning som ett sätt för att blockera känslor som du behöver ha ta tag i. Många människor kan trösta sig med mat när de är ledsna och det är inget fel så länge det inte går till stor överdrift, blir hetsätning utav det.
Alla har vi olika genetik. Våra kroppar fungerar olika. Vissa har bättre ämnesomsättning än andra. Så är det med allt, vissa blond, vissa mörka, korta, långa osv. Var istället stolt över att du är Du. Helt unik, vacker och duger till precis som du är och ser ut.
Jobba gärna lite på sjävlkänslan om du behöver stärka dig i detta. Bland annat Mia Törnbloms bok "Du äger" är bra. Behöver du mer hjälp, uppsök en terapeut, det är inget fel i det.

Du är värd att må bra med dig själv och kroppen!

Stor kram och lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar