Frågor och svar om vikt

30 Jun 2010, 00:00 133
Annat, 0 år
Question


Hejsan. Jag skulle behöva lite råd angående en sak. Jag är normal i kroppen och väger ungefär 57 kilo och 164 cm lång. Under ett tag fick jag för mig det där vanliga att jag var tjock och så. Det tycker jag inte just nu utan är ganska nöjd med hur jag ser ut och vill vara såhär i kroppen som jag är nu. Men ändå håller jag på och räknar kalorier i allt jag äter. Det är inte så att jag väger och räknar exakt, men jag måste ändå alltid kolla kalorierna. Det är som ett tvång. Allt som kretsar runt omkring mat har blivit så jobbigt nu, och jag får liksom skuldkänslor så fort jag äter sötsaker. För jag äter alltid rejäla måltider och oftast mellanmål också, sedan sötsaker ibland. Det känns som jag äter kanske mycket vilket får mig att bli orolig för att jag är verkligen rädd för att gå upp mycket i vikt och bli tjock. Jag tränar fotboll två-tre gånger i veckan och är ute och går ibland, sedan så cyklar jag så fort jag ska någonstans.
Men liksom, kan jag gå upp i vikt om jag äter mycket mat och sötsaker ibland? Och hur glömmer jag allt detta med kalorier och bara äter vanligt utan att tänka och ändå hålla vikten?
Skulle vara jättebra med svar, jag visste liksom inte vart jag skulle vända mig, för detta är ändå inget jättestort problem men det blir jobbigare och jobbigare när dom där tankarna ligger och gnager i hjärnan ändå.

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Din fråga är alldeles utmärkt för det är så många som tänker och handlar precis som du men tänker "men det är ju ingen ätstörning så inte ska jag fråga."
Du ska ha beröm som är så ansvarsfull med dig själv och dina tankar!

Jag vill börja med att säga att du har långt ifrån en övervikt. Därför finns det inget att oroa sig för alls. Du har vad man kallar en idealvikt. Den är den typen av vikt som gör att kroppen allra bäst.
När det gäller den psykiska biten så är detta någonting du behöver jobba med. Jag skulle vilja rekommendera 2 förslag så kan du ta ställning till vad du tror kan passa.
Det första är att jobba med din självkänsla. Så att du verkligen förstår att du är värdefull precis som du är på alla sätt.. Mia Törnblom har en hel del bra böcker med tips och råd kring hur man kan göra detta. Det finns en bok som heter "Självkänsla nu" och en som heter "Du äger". Leta upp dom och läs.

Om du skulle känna att du ändå inte kommer i mål så ta kontakt med en terapeut. En sådan kan man få genom skolan (skolkurator) eller ungdomsmottagningen. Det är verkligen Inte konstigt att göra utan ansvarsfullt. Att man helt enkelt inte väntar och istället kan bli sjuk.

Lycka till! Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar