Frågor och svar om vikt

21 Jul 2010, 00:00 143
Annat, 0 år
Question


Hej, jag är en kille på 17 år som är 177cm lång och väger 58kg, vilket är för tok för lite tycker jag. Har under de senaste åren fått anmärkningar om min vikt och börjar bli riktigt trött på det. Jag har ett rätt så stort och maskulint ansikte men ser väldigt urholkat ut pga vikten. Ser även dumt ut till förhållande till min pinnsmala kropp.

Jag vill nu veta hur jag kan gå upp i vikt. Jag vill gärna nå 65-70kg om det är möjligt. Jag vet att jag inte är anorexier för jag kan trycka i mig en hel pizza lätt som en plätt utan att känna att jag vill ha upp den:)

Vad ska jag äta? och hur mycket? vilka tider ska jag äta på? ska jag börja gymma? ge mig helt enkelt så många tips som möjligt.
och vad kan vara orsaken till min undervikt? tack på förhand!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej killen!

Tvekar inte på att du tycker att detta är oerhört påfrestande. Pratar ofta med killar som har samma problem. Så trist också att omgivningen är på och kommenterar och inte inser att det faktiskt kan vara sårande!

Har inga tvivel om att ditt problem inte är en ätstörning utan endast fysiskt.

Jag tycker du ska göra så här. Ta kontakt med en husläkare som får kolla upp alla dina värden, kolla att kroppen mår bra, att sköldkörteln inte överproducerar osv (läkaren kommer veta vad som behöver testas). Skulle det visa sig att kroppen mår bra så har du helt enkelt inte något fysiskt fel utan är skapt så här ska du jobba med självkänslan. Acceptera att du är slank i kroppen och slut fred med dig själv istället för att hålla på och tragla på gymmet för något som går emot din kropp.
Skulle du behöva hjälp med vad du ska äta för att behålla, kanske öka något i vikt så tala med din läkare om en remiss till en läkare men kom ihåg, alla ser vi olika ut, har olika gener och förutsättningar. Säg ifrån när folk dummar sig med att kommentera ditt utseende!

All värme!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar