Frågor och svar om vikt

30 Aug 2010, 14:00 153
Kille, 12 år
Question


Jag mår dåligt. Jag väger 67 kilo och är 161 cm lång. Alla bmi tester säger att jag är överviktig och jag tror på det. Jag tycker jag är tjock. Ja man kan ju inte säga att jag är normalvikt. Vad är normalvikten för min ålder ?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej killen!

Förstår att det är jobbigt detta men nu är det som så att du ligger bara precis på gränsen mellan normalvikt och övervikt. Du ligger mer åt normalvikt hållet än åt övervikt. Jag ber dig dock tänka lite över varför det är så här? Är det så enkelt att du behöver börja röra på dig några dagar i veckan? Eller är det så att du använder maten som tröst för något som är jobbigt? Precis som att vissa människor slutar att äta när de inte mår bra kan man istället börja äta lite för mycket. Båda är sätt att döva något som är jobbigt.
Försök att tänka lite kring detta och försök att ha kostcirkeln som "matmall". Känner du att du inte mår bra i själen, att du inte fixar detta på egen hand så ska du ta hjälp. Ibland räcker det med att prata med någon närstående eller besöka en skolterapeut. Det finns ingen anledning att du ska behöva må dåligt.

Var oerhört rädd om dig!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar