Frågor och svar om vikt

2 Jan 2011, 20:00 267
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag undrar lite kring vikt, hälsa och liknande. Jag är inte nöjd med min kropp och jag behöver tips på träning och kost som får mig att må bra. Har försökt prata med mamma o skolsköterskan osv. men ingen tar mig på allvar. Jag tror att jag väger 55 kilo och jag (tror inte) att jag behöver gå ner så mycket i vikt... jag är 15 år och är 1.70 cm lång. Vad är normalt att väga då?? Men iaf så tycker jag det är väldigt svårt med maten. Jag försöker äta nyttigt, men jag har fastnat för sötsaker. Jag ser mig snart som "godisberoende" och jag vet inte vad jag ska göra åt saken. Hur blir man av med något sådant? Jag tänker alltid på sötsaker som godis, kakor osv. och jag blir snart galen. Jag vågar inte erkänna för någon hur det egentligen är och att jag skulle behöva hjälp....

Tack på förhand! Hoppas ni kan svara på min frågor. Behöver er!

Svar

Hej!

Utifrån din vikt och din längd så ska du inte gå ner i vikt. Din vikt relaterat till din längd är helt "normal" och säger att du är "smal".

Nu till ditt andra bekymmer.

Ett sätt att minska på sockersuget är att äta läsk,godis och kakor enbart på helgen. För att klara att vara utan godsakerna på vardagen så är det viktigt att äta regelbundet, 5-6ggr/dag. Du ska äta: Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmellanmål. Välj tex. en frukt, smörgås eller naturell yoghurt till mellanmål. Genom att äta regelbundet så håller du blodsockret på en jämn nivå och får då inte samma sockersug. Hoppa inte över någon måltid! Välj fullkornsprodukter när det gäller bröd och pasta och ät mycket frukt och grönt. Drick vatten till varje måltid. Det är viktigt att få i sig näring från många olika livsmedel! Kroppen behöver både fett, kolhydrater och proteiner och det är viktigt att tänka på det och att inte välja bort något.

Om du äter mat regelbundet och väljer att äta godsaker på helgen så ska du se att sockersuget inte kommer att vara lika märkbart. Att äta godis varje dag är inget man bör göra men någongång då och då behöver vi alla unna oss lite gott. Även det är ett tecken på sundhet.

Lycka till!

Hälsningar Sandra

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar