Frågor och svar om vikt

4 Jan 2011, 22:00 155
Annat, 0 år
Question


hej e en tjej på 16 år jag är vanligvis trevlig och glad och snäll och brukar klara det mesta själv men det senaste året känns det som mitt liv har kollapsat fasst det inte har hänt något jag blir arg för varenda lilla sak och är stressad hela tiden pressen att få bra betyg går mig på nerverna går i9:an och har 9VG och resten G medan alla andra har mvg fast jag gör lika mycket som dem om inte mer jag är lika smart som dem äroch nu till vikten är 160cm och väger 69 och jag har gjort allt men tycks gå ner i vikt har tröst ättit .jag undrar om jag borde söka hjälp för det känns som något är fel på mig för att man brukar inte tänka på ta självmod när man är 16.

mvh/fröken förvirrad

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Oj, ja det där var ju något förvirrat. För det första ska du inte jämföra andras betyd med ditt, du har saker som du är bättre på än dom andra och tvärtom. 9 Vg är ju vääldigt mycket kan jag säga dig (själv hade jag bara 5 vg och inget mvg i grundskolan). Det låter som du skulle behöva prata hos din skolkurator och reda ut dina tankar/känslor över allt.

Det låter också som du är på väg in i en liten depression och behöver därför ha terapi och ibland kan medicin också vara bra till hjälp. Jag råder dig också att ta vara på dom vänner som du har, njut av nuet tillsammans med dom. Umgås och ha skoj medan du har chansen. Prata med dom när du har det tungt och vänd inte dina tankar inom dig. När det gäller din vikt handlar ju mycket om vad man äter, tröstätning är ju såklart en stor orsak. Rör på dig mycket, promenera, spring, utöva en sport, det brukar funka ganska bra! Du kan ju även få hjälp hos en doktor, men med motion och sunt ätande kommer man långt på!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar