Frågor och svar om vikt

14 Feb 2011, 15:00 178
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag är en tjej på 14 år. Jag fyller 15 i december. jag är ca 162 och väger 40 kg. Jag är medveten om att det är för lite och därför skulle jag vilja gå upp i vikt. Jag skulle vilja gå upp minst 5 kg på 2 månader, men jag vet inte hur jag ska göra. Måste jag träna och vilken mat ska jag äta mest av??? Tacksam för svar :D

Svar

Hejsan!

För att gå upp i vikt så måste man få i sig mer kalorier än man gör av med. Att träna är alltså ingen prioritet för din del eftersom man då gör av med kalorier. Träna kan du självklart göra ändå för att du mår bra av och och för att bli stark, men kom ihåg att om du tränar så måste du äta mycket mer de dagarna.

Överlag så kan man säga att det du ska äta skall vara energitätt, alltså innehålla rikligt med kalorier. Du kan även äta saker som är goda som glass, fruktsallad med vispgrädde, pannkakor, våfflor osv. då det är rikt på kalorier. Självklart ska man äta detta i rimlig mängd eftersom kroppen främst behöver näringsrik riktig mat, men för att gå upp i vikt så är det bra att äta både "riktig mat" men även desserter, smörgåsar osv. Drick standard mjölk till maten.

Vad gäller mat i övrigt så ät ost, prickig korv, yoghurt, ha smör på smörgåsen,ät gärna gräddiga såser och ta en extra klick smör i din pasta eller i potatismoset.

Om du har svårt att äta mycket så ät lite och ofta och tänk då på att så ofta du kan "berika" din mat med lite extra fett! Ät ungefär 6ggr/dag. Banan är en bra och kaloririk frukt!

Hoppas att du blev nöjd med svaret!
Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar