Frågor och svar om trötthet

12 Mar 2011, 09:00 284
Kille, 15 år
Question


Hej, är en kille som är 15 år, och har en diagnos som heter ADD, det är som ADHD men utan H:et, Dem som har ADHD har oftast mycket energi och är typ hyper. dem kan släppa ut sin ilska, jag har ju ADD och är oftast lugn, och på mig så ser det ut som att allt är okej och att allt är bra men typ inuti så är allt ett stort kaos bara.. jag är bra på att spela lycklig. går i 9:an och har dåliga betyg, när jag jobbar för mycket blir jag skit trött och då försvinner orken och kraften, jag kan inte koncentrera mig och får oftast ont i huvudet av det. har fått tabletter som heter ritalin och det höjdes till 50 mg för nån månad sen förut fick jag bara 40 mg, så nu tar jag två ritaliner på morgonen för att kunna orka hela dan och kunna koncentrera mig på en sak när jag ska jobba, det hjälper mycket men när jag väl blir trött då försvinner orken och koncentrationen och får oftast ont i huvudet. och om jag blir trött på första lektionen på morgonen då är jag trött resten av dagen och kan inte jobba. kan det vara jag som gör nåt också som gör att min ork försvinner, och blir trött? jag har lagt mig och sovit tidigt så tror inte att det kan vara de som gör att jag fort tappar orken. finns det nåt som jag kanske kan göra? förut när jag gick 4:an var jag så trött så att jag gick in i väggen och var sjukskriven från skolan i 1 år ungefär, under det året så försvann många av mina vänner som jag hade då, så när jag kom tillbaka till skolan så var jag jämt ensam.. idag är jag inte ensam och har vänner som jag umgås med, men jag känner att jag typ håller på att gå in i väggen igen för att jag är övertrött, och jag vill inte bli sjukskriven igen från skolan för är rädd att det skulle bli som förut.. finns det kanske nåt annat sätt? är glad om jag får svar.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det du kan göra är ju att äta någon frukt på förmiddagen, så du får lite energi mellan frukost och lunch. Du kan göra lika dant på eftermiddagen mellan lunch och middag. Det är ju också bra att dricka mycket. Du nämner inte hur mycket du sover per natt men mellan 7-9 timmar brukar vara den bästa längden att sova. Jag tycker även du ska säga det till din läkare, att du är trött. En del mediciner har nämligen den biverkningen, att man blir trött av medicinen helt enkelt. Frisk luft är bra med, jag tog alltid en promenad om jag hade långa raster som håltimme och sånt. Promenad ger en både energi, ork och nya fräscha tankar. Ta en dag i taget!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar