Frågor och svar om vikt

14 Mar 2011, 12:00 187
Annat, 0 år
Question


Jag väger 82 kg och är 172.5 cm lång och jag väger alldeles för mycket! Vad är det enklaste sättet att gå ner i vikt?

Jag har försökt med GI-metoden, lågkalori metoder och att försöka kräkas?? Jag har försökt nästan allt, jag är desperat :'(

Svar

Hej!

Som du vet finns det en mängd olika dieter som utlovar att man ska gå ner i vikt. Många kan faktiskt tom skada din kropp och du uppnår inte den "önskade" effekten.
Man ska vara väldigt försiktig med att hoppa på alla olika sk. dieter som utlovar fantastiska resultat. Många kan faktiskt resultera i motsatt effekt. Med det menar jag att om man förnekar sin kropp en massa saker som den faktiskt behöver under en längre period och sedan börjar äta normalt, kan kroppen faktiskt slå bakut. Jag avråder startkt att man experimenterar med sådana svältdieter!

Givetvis finns det "program" som inte är dieter utan mer en hälsosam livsstil och något som alla kan använda sig utav för att må bra i både kropp och själ. Du kan gå till en dietist som hjälper dig att hitta en nyttig mat-livsstil som passar dig.

Det finns en annan viktig sak som jag vill prata med dig om. Du skriver att du har kräkts för att lyckas med din viktnedgång. Jag hoppas och tror att du vet att detta inte är rätt väg att gå och att man kan få hjälp med detta. Du kan ta kontakt med riksföreningen mot ätstörningar.

En riktigt bra självkänsla börjar inte med ens yttre, utan precis tvärtom! När du mår bra kommer allt annat att ordna sig. Att få en stark självkänsla är 100% möjligt och den absolut bästa utgångspunkten för att senare utvärdera hur man vill göra, tex. med sin vikt. Snälla se inte på din situation utifrån desperation, det kommer inte att hjälpa dig ta dig dit du vill.

Om du har fler funderingar får du gärna skicka dina frågor direkt till mig!

Stor kram på dig!

//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar