Frågor och svar om vikt

15 Mar 2011, 21:00 214
Tjej, 13 år
Question


hej jag är en tjej på tolv snart tretton år jag är ca 160cm lång och väger 75kg snälla hjälp jag vill inte bada eller sånt för jag har bristningar på lår armar rumpa mage och höften jag vill inte säga till mamma eller pappa snälla hjälp jag vi ha svar så fort det går HJÄLP svara fort

Svar

Hej tjejen,

När jag läser det du skriver förstår jag att du upplever din situation riktig jobbig. Så jag tar en sak i taget.

- När det gäller bristningar så har de flesta tjejer det någonstans på kroppen. Det kan variera allt ifrån rumpa, lår, armar, rygg, bröst, osv. Du är precis i den åldern då en massa spännande saker börjar hända med din kropp. Man växer och utvecklas från ett barns kropp till en ung kvinna. Då kommer huden att töja sig, vilket kan resultera i att man får bristningar. Detta är helt normalt och extremt vanligt! Jag har nog aldrig i mina dar träffat en enda tjej som inte har bristningar. Med andra ord är det absolut inget att skämmas för! Alla är väldigt vana vid att se dem och att ha dem. Och det är inte bara tjejer som får dem, utan även många killar.

- När man kommer upp i tonåren, precis som du, ska man helst inte experimentera så mycket med sin kropp och vikt. Det finns en massa orsaker till detta, men en av dem är att man växer och utvecklas EXTREMT mycket i den åldern. Då behöver kroppen energi, som kommer från mat, till att må bra. Det viktigaste är att man äter en allsidig kost och rör på sig lagom mycket. Detta gäller alla människor oavsett vikt och form! Både koppen och själen mår bra av det.

- Du skriver att du inte vill prata med din mamma eller pappa om hur du känner. Du skriver inte varför, så jag utgår från att du kanske tycker att det är lite jobbigt att ta upp detta. Jag kan av egen erfarenhet säga att ens mamma och pappa förstår mycket mer än man tror och lyssnar mer än gärna på vad man har att dela med sig. De är kloka och har ofta bra råd att ge, men något de är väldigt duktiga på är att stötta en oavsett vad man går igenom.

En sista sak som jag skulle vilja säga är att jag hoppas att du vet att du är extremt värdefull, inte endast pga ditt yttre, utan för att du är den du är. Det enda du behöver tänka på just nu är att du ska vara den bästa versionen av dig själv!

Känner du att jag har missat något, undrar över något som jag skrivit eller har fler frågor så tveka inte att höra av dig!

Stor kram på dig!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar