Frågor och svar om vikt

20 Mar 2011, 11:00 164
Annat, 0 år
Question


Hej

Jag hatar mig själv och min kropp och är helt besatt av tanken på hur jag kan ändra mig och bantar genom att hoppa över vissa måltider och minska andra avsevärt men det slutar alltid med att jag hetsäter tills jag får ont i magen (Jag har dock aldrig spytt eftersom jag är rädd för vad jag kommer göra då) det jag undrar nu är om jag har någon ätstörning eller om detta bara är något fånigt

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Du har låg självkänsla, vilket påverkar dig genom att du ogillar din kropp. Du måste lära dig att acceptera din kropp precis för den du är. Det finns bra självhjälps böcker om att öka sin självkänsla bla Mia Törnbloms böcker. Man kan göra olika övningar som med tiden förbättrar sin syn om sig själv.

En övning handlar om att man ska titta sig själv i spegeln varje dag och låta tankarna susa igenom huvudet, direkt när man får en negativ tanke ska man försöka fokusera på att ta bort den och leta efter en positiv tanke istället. Tex jag har fina ögon, sen ska man utveckla detta till ännu mer tex ja men ögonbrynen bredvid är ju inte så dumma dom heller. För varje dag som går, ju lättare kommer du få att hitta positiva tankar och låt det ta tid. Börja med att tänk att du har friska ben att stå på, då du antagligen inte sitter i rullstol.

En annan övning handlar om att du ska uppskatta det du har i livet och att du faktiskt är bättre än vad du tror. Skriv ner alla saker du gör bra, tex du klarade ett prov eller du tog tag i städningen som du inte orkade tidigare. Sen har du en lång lista på konkreta exempel på att du faktiskt gör bra och viktiga saker.

En annan viktig sak är att du absolut inte ska jämföra andras kroppar med din egen. Alla är unika och ärligt talat, är det så himla roligt i längden att vara precis lik dom andra vännerna? Så länge vikten inte är fara för din hälsa dvs över normalvikten för en tjej i din ålder, så är det ju ingen fara alls. Du säger att du hoppar över endel måltider, det är inte bra alls. Frukosten får du absolut inte hoppa över, den är grunden för hela dagens energi intag. Ta en frukt på förmiddagen också. För att du ska orka skolarbetet måste du äta tillräckligt med mat, lite och ofta.

Vill du ha mer hjälp bör du vända dig till ungdomsmottagningen eller skolsköterskan.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar