Frågor och svar om allmänt

12 Oct 2011, 11:00 202
Annat, 0 år
Question


Hej

Jag kan inte sova hela natten kan ni skriva en bedövnings medel till mig?

jag köpte Pharbio Valerina NATT tabletter från apoteket men ändå det hjälper mig inte att sova på natten så behöver en läkare skriftt för att få en bedövningsmedel
det är jätte jobbigt annars

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej!

Om du lider av sömnproblem kan det finnas en poäng med att ta reda på orsakerna före man tar sömntabletter.

Det finns flera goda skäl till att göra så. Ett är att det är bättre att ta itu med problem snarare än att bara lindra symtom.

Om du hela tiden kör cykeln över en bro med mycket glas får du ofta laga punka.

Det andra viktiga skälet till att jag avråder från sömnmedicin är att du när du sover bearbetar intryck och händelser som du är med om när du är vaken. Detta är viktigt för oss människor. När man tar starkare sömnmedicin sker inte denna bearbetning. Valeriana är inte ett sådant preparat dock.

Försök hitta någon att tala med som du litar på. Försök bena i vad det är som gör att du inte kan sova. Vad är det för tankar du brottas med innan du ska sova. Har du rutiner? Andra kärnbehoven hur är det med dem? Kost? Motion? Allt hör ihop.

Lycka till

Uffe

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar