Frågor och svar om vikt

7 Nov 2011, 13:00 187
Annat, 0 år
Question


Hej, jag har en fråga angående min kropp.

Jag trivs inte i min kropp, och då borde jag väll göra någonting åt det?
Jag är 185cm lång och väger 74kg och trivs inte med detta.
Min målvikt är 65kg. Tycker du att det är galet eller någorlunda acceptabelt att jag vill gå ner ca 10kg?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jag är medveten om att du ställde din fråga för ganska längesen. Till mitt försvar var jag då inte en del av den så kallade ”expertpanelen”. Hur som helst, jag vet inte om frågan fortfarande är aktuell för dig men jag tänkte ändå att jag kan ge dig min syn på saken.

Jag tycker att din längd och vikt ser bra ut som den är. Den ger dig ett BMI på ungefär 22 vilket i princip är optimalt. Men du trivs inte med din kropp, vilket gör att din vikt kanske ändå inte kan anses vara optimal för dig? (Eller är det egentligen något annat än vikten som du inte trivs med?) Når du din målvikt, 65 kilo, ligger du fortfarande inom ramen för normalvikt – om än knappt. Det är således inte galet för dig att minska några kilon i vikt, om det är det du verkligen vill. Jag tycker emellertid att cirka 10 kilo låter i överkant. Bestämmer du dig för att gå ner i vikt, se då till att göra det på ett sunt sätt. Det vill säga, med bra mat och fysisk aktivitet.

OBS! BMI (Body Mass Index) är ett lurigt mått. BMI tar exempelvis inte hänsyn till muskelmassa. Det vill säga, har du stor muskelmassa kan du felaktigt klassas som överviktig då muskler väger mer än fett.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar