Frågor och svar om vikt

23 Nov 2011, 20:00 343
Annat, 0 år
Question


Hej!
jag är en tjej på 14 år som är 175cm och väger 67kg. jag väger lite för mycket. har du tips om att gå ner i vikt på 3 veckor? :)

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Först och främst så väger du inte för mycket. Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag att förhållandet mellan vikt och längd ser väldigt bra ut. Jag vet såklart ingenting om dina kost- och motionsvanor eller så, men utifrån de siffror du angett ser jag inget problem med din vikt. Tänk också på att din kropp fortfarande växer och utvecklas. Den kommer således att förändras allteftersom.

Jag antar att det händer något speciellt om tre veckor, och att det är därför som du har satt den tidsramen. Eller? Oavsett tycker jag att det är en lite för kort tidsperiod. För i mina ögon blir det i så fall någon slags ”intensivbantning” som jag egentligen tycker att väldigt få, oavsett ålder, bör hålla på med. Och i den gruppen ingår definitivt inte du. Det är någonting positivt, men jag gissar att du inte håller med mig om det. Sedan beror det ju såklart lite på hur många kilon det rör sig om. Hur som helst, vill du gå ner i vikt är jag inte den som uppmuntrar till mirakelkurer och snabba tips. Utan det som gäller är helt enkelt det uttjatade. Det vill säga att äta bra (regelbundet, varierat + mycket frukt och grönsaker) och lagom mycket, vara fysiskt aktiv (gärna styrke- och konditionsträning), sova ordentligt … ja, du förstår säkert vad jag menar. Men ta gärna hjälp av skolsköterskan eller någon annan om du tycker att det är svårt.

Jag tycker att det är bättre att du genomför en hållbar förändring(?) som du kan hålla i och ha nytta av för lång tid framöver, än att du stressar fram något under en kort period som du sedan inte orkar/vill/har för avsikt att bibehålla. Tänk inte på det här som en viktnedgång, utan fokusera istället på att förbättra din hälsa. Resten kommer ändå automatiskt.

Jag hoppas att du inte blev alltför besviken på mitt svar, utan att du förstår att jag bara försöker se till ditt bästa.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar