Frågor och svar om vikt

6 Jan 2012, 14:00 171
Annat, 0 år
Question


Hej1
Jag är en tjej som tycker att jag små äter lite för mycket... Jag har gått upp en del... Väger ungefär 56 kg... vägde 49 kg för ett halvår sen... Äter jag för mycket sötsaker för ofta? Sen blir jag osäker på mig själv när jag t.ex. ska bada med klassen, för jag tror att de ska titta på mig och se att jag är lite rund om både benen (låren) och om magen... Själv tycker jag inte att jag är tjock men en liten bulle putar ut när jag knäpper byxorna... Finns det nå tips på hur jag blir självsäker för jag kan inte leva så här mer... Jag vill bli mer utåtriktad! HJÄLP!

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

För det första är inte 56 kilo någonting att oroa sig för tycker jag. Samtidigt förstår jag att du funderar då du har gått upp en del på ganska kort tid. Vad det beror på är för mig däremot omöjligt att svara på. Kanske beror det på kosthållning/sötsaker. Men det kan också finnas andra förklaringar. I 15-årsåldern ska du ju nämligen även vara medveten om att kroppen förändras, vilket kan påverka viktutvecklingen ett tag framöver. Jag själv ökade en del i vikt i ungefär samma ålder som du är nu av just den anledningen. Så kanske är det en kombination av saker? Om du vet med dig att du småäter/äter mycket sötsaker rekommenderar jag dig givetvis att dra ner på det. Men då jag exempelvis inte vet hur mycket sötsaker du äter kan jag omöjligt svara på om du äter för mycket.

Det faktum att du själv inte anser dig tjock tycker jag är skönt att höra! Att du ändå kämpar med ett dåligt självförtroende är tyvärr inget ovanligt bland oss tjejer. Det gäller helt enkelt att acceptera och älska sig själv för den man är - även om det ibland är svårt. Men jag är absolut ingen expert inom det området, så kanske ska du hellre kontakta någon av de andra tjejerna här på ungdomar.se som faktiskt jobbar med självkänsla och självförtroende? Exempelvis Susanna svarar ju på många frågor kring det. Ett annat alternativ kan vara att söka stöd hos skolsköterskan - både vad gäller dina frågor kring vikt och självförtroende.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar