Frågor och svar om vikt

6 Feb 2012, 13:00 560
Annat, 0 år
Question


hur mycket ska en tolvårig tjej väga?
Som är 168.5 lång?
är jag för tjock eller överviktig om jag väger 63 kg?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Som jag skrev i ett annat svar nyligen så är det ganska svårt att ge en exakt siffra på vad man bör/inte bör väga. Allt som har med kroppen att göra är nämligen ofta väldigt individuellt. Och är man som du, i 12-årsåldern, så har man absolut inte växt färdigt än. Både längd och vikt kan komma att förändras en hel del fortfarande.

Det är inte alls ovanligt att man i din ålder får nya former då puberteten sätter in. Det är helt naturligt. Och ibland kan det även kännas som att kroppsproportionerna inte alls stämmer. Det brukar dock ordna till sig med tiden. Så det gäller att ha lite tålamod även om det kan kännas jobbigt. Men det är klart att det är bra att vara vaksam på sin vikt så den inte drar iväg. I nuläget ser jag emellertid ingen anledning till oro för din del. Men som för alla andra, se till att äta bra, regelbundet och varierat, och träna gärna någon sport emellanåt.

Om du fortfarande känner dig orolig/fundersam - ta exempelvis kontakt med skolsköterskan. Hon har tystnadsplikt. Dessutom brukar hon förfoga över en längd- och viktkurva.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar