Frågor och svar om vikt

26 Mar 2012, 14:00 307
Tjej, 15 år
Question


Hej! Jag undrar lite om min vikt. Jag ser inte överviktig ut eller så, jag är ungefär lika stor som andra tjejer i min ålder. Men när jag ställer mig på vågen så väger jag mer än andra? Jag vet ungefär vad som är normalt för min ålder och längd. Jag är ca 165cm lång och väger snart 70kg. Vänner som väger runt 60kg är lika stora som mig... varför väger jag mer? Jag tränar inte speciellt mycket och tror inte att jag har mer muskler än vad som är normalt.

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Svår fråga. Men det är ju som så att vi alla är olika vad gäller kroppens sammansättning/proportioner etc. Det är sällan svårare än så. Med anledning av det är det oftast heller ingen vidare idé att jämföra sig med andra. Kanske har det med utveckling att göra? Puberteten? För övrigt är jag exempelvis lika lång som min jämngamla kompis. Vår vikt skiljer sig inte heller särskilt mycket åt - ändå har hon alltid sett betydligt smalare ut än vad jag gör. Varför?!

Jag vet inte om jag kan ge dig något bättre svar på frågan, tyvärr. Men så länge som du trivs i din kropp och så ... spelar vågens utslag egentligen så stor roll? Och jag tycker att det verkar som att du har rätt bra koll saker och ting, så jag ser inget direkt problem i nuläget. Däremot skulle det ju inte skada om du började träna lite mer - för hälsans skull. Men det gäller ju å andra sidan hela Sveriges befolkning! ;-)

Och en sista sak, vet du med säkerhet att dina kompisar faktiskt väger 60 kg?

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar