Frågor och svar om vikt

28 Apr 2012, 14:00 281
Annat, 0 år
Question


Hej! jag har gått upp 5 kilo på bara en månad. jag gillar inte att träna och jag äter sötsaker hela tiden. jag gillar inte grönsaker så jag äter inte så nyttigt. jag skulle vela ha hjälp så att jag kan bli bättre på att hålla emot mitt sötsug och träna mera. jag skulle vela gå ner minst 7 kilo. jag är 176cm lång och väger 55kg. jag vet att det inte är mycket men jag har varit underviktig hela mitt liv så vill inte gå upp i vikt. jag tycker inte att jag väger mycket men problemet är att allt fett sitter på magen och det syns verkligen för när jag sitter så hänger det lite utanför byxorna och det är som om jag är lite gravid så vill gå ner i vikt NU!!!

Tjej, 15

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Om jag ska vara ärlig så tycker jag inte att du ska gå ner i vikt. Undervikt är ingenting att sträva efter. Med det inte sagt att du inte ska försöka äta bättre och träna mer. Gör du det kommer det som du upplever vara "kilon runt magen" etc. att tightas upp och fördelas på ett helt annat sätt. Men just det här med att byta livsstil är ju ofta problemet. Det är svårt och ibland mycket mödosamt. Det låter kanske självklart, men det viktigaste tror jag är att ge sig tusan på det. Fundera kring din motivation att göra förändringen. Vad behövs för att du ska lyckas? Vad kan komma att bli problem? Kan dessa besegras? I så fall hur? Tänk på vilken träning du vill bedriva. Ensam eller i grupp? Ute eller inne? Ja, du förstår. När du har funderat kring hela situationen, och förhoppningsvis kommit fram till att det är värt mödan ... sätt ett startdatum. Sätt också gärna upp små delmål - men helst inte viktrelaterade. När det gäller sötsuget så försvinner det i stor utsträckning om du äter bättre mat. Det vill säga inte skräpmat och halvfabrikat. Ät regelbundet, och försök hitta grönsaker och frukter som du gillar. Det finns ju så mycket att välja på. Om du behöver något att tugga på kanske exempelvis nötter kan vara något?

Ja, jag vet inte. Det är svårt då sånt här är ganska individuellt. Om du behöver mer stöd kan du alltid tala med skolsköterskan så kan hon säkert hänvisa dig vidare till kunnigt folk. Eller kanske idrottsläraren har tips? Olika träningscenter har också ofta coacher och hälsovetare av olika slag till kundernas förfogande.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar