Frågor och svar om vikt

7 May 2012, 13:00 592
Tjej, 13 år
Question


Hej jag är en tjej på 13 år. Jag är typ 156 cm lång och väger nästan 60 kg(58)! Jag har blivit tjockare och tjockare de senaste månaderna. Mina lår är jätte stora och dallrar när man går, samma sak medd min mage. Jag vill inte direkt banta men jag vill gå ner i vikt, typ till 50 kg. Så har du nåt tips på hur man kan gå ner i vikt typ 3 kg på en månad? Och sen när jag har gått ner lite, så undrar jag hur man håller vikten. Jag vet att jag växer, så jag kommer ju gå upp i vikt o sånt. Men går jag ner minst 3 kg om jag inte äter sötsaker(en gång i veckan) och om jag kanske kör zumba i 60 min varannan dag och kanske "fastwalkar" i 30 min minst 1 gång i veckan? Jag skulle bli väldigt tacksam om du svarar för jag har försökt att inte äta så mycket sötsaker men det går inte! Så snälla ge mig MINST 3 förslag på hur jag ska göra!

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Först och främst tycker jag att det är bra att du inte vill banta. Det löser sällan några problem. Och allra helst inte i din unga ålder. Att du däremot vill gå ner aningen i vikt ser jag inte som något större problem, förutsatt att du gör det på ett hälsosamt sätt. Det vill säga äter bra mat och är fysiskt aktiv. Dock tycker jag tre kilo i månaden känns väl tilltaget. Som jag skrivit till många andra tjejer; fokusera inte så mycket på vikten utan på hälsan. Jag vet att det inte är det ni helst vill höra, men det blir bra i längden.

Om du uppnår den målvikt som du har satt genom att motionera enligt dina förslag ovan, och genom att sluta äta sötsaker är svårt att svara på. Det beror liksom lite på hur din situation ser ut idag. Men ja, det bör absolut hjälpa till. Att minska ner på sötsaker är alltid ett bra sätt att ta bort en del onödiga kalorier. Men visst kan det vara svårt. Och Zumba och snabba promenader är superbra alternativ till träning. Den bästa träningen är alltid den som du orkar med/tycker om att hålla på med. Var därför inte rädd för att testa dig fram. Att bibehålla den nya livsstilen med bra mat och träning är sedan vägen att gå för att behålla sin vikt och hälsa. Det finns inga direkta genvägar som fungerar. Tyvärr.

Minst tre tips för att minska sötsuget säger du ...

1. Sötsuget är ofta ett resultat av att blodsockernivån rubbats. För att undvika det är det viktigt att äta bra och regelbundet. Glöm inte grönsakerna. Ju bättre du äter (och tränar) desto mindre bör sötsuget bli.

2. Träning hjälper till.

3. Byt ut sötsakerna mot något annat sött - exempelvis frukt. Eller ta en promenad om det kommer. Skaffa motmedel/sätt att hantera sötsuget helt enkelt.

4. Förbered dig. Tänk igenom din situation. Vad vill du? Vad hindrar dig från att lyckas? Vad skulle hjälpa dig att lyckas? Sätt upp delmål (ex. lite mindre godis, lite mer träning) ... för att sedan stegra dessa allteftersom.

En annan sak, ta hjälp om det är svårt. Prata med solsköterskan eller någon annan med kompetens. Kolla även igenom svaren här på Ungdomar.se ... det finns säkert flera tips där.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar