Frågor och svar om vikt

12 May 2012, 13:00 285
Annat, 0 år
Question


Jag har ätit lite lite på de senaste månaderna, det har pågått sen början av Mars. Jag är 176 och gått ner från 59 till 51. Detta är mycket lite och nu måste jag gå upp i vikt. Jag tränar 3-4 gånger i veckan. Då styrketränar jag minst 3 gånger och springer ungefär 2.

Nu skulle jag vilja veta vad som händer om jag börjar äta mer. Jag är rädd för att allt ska hamna som fett på magen. Snälla hjälp mig jag börjar bli galen..

Kille, 15

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jag vet ju inte hur mycket och vad du äter just nu, men med tanke på hur pass mycket som du tränar så tycker jag inte att du behöver oroa dig. Kroppen behöver ju trots allt ganska mycket bränsle om man tränar regelbundet. Du säger dessutom själv att du ätit mer tidigare, och då haft en vikt som känns mer okej. Eller hur? Det jag således är mer intresserad av är varför du dragit ner på maten? Har du ingen aptit, eller är det något annat som ligger bakom? Fundera på det. För om du av någon anledning tappat matlusten och följaktligen tappar mycket i vikt, kanske det finns anledning att kolla upp det. Men som du har beskrivit det så känns det som att du kan äta mer om du bara vill, eller? Så prova det först. Lägg på lite mer kolhydrater och protein. Kanske lägga till ett par mellanmål? Ser du inget resultat, tala med exempelvis skolsköterskan.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar