Frågor och svar om vikt

24 Jun 2012, 11:00 361
Annat, 0 år
Question


hej jag är fjorton o jag behöver hjälp.
jag är inte jättetjock men jag vill bli smalare. finns det något jag kan göra så att jag blev smal snabbt. jag vill bli smalare för min egen skull för jag behöver mer självförtroende, jag mår dåligt över att jag inte är så smal som resten av tjejerna i min klass. jag har storlek 38-40/29-30 i byxor och jag vill bara bli av med några kilon typ 5-10kg så jag kan må bättre över mig själv. jag går på handboll men vi har uppehåll för tillfället så jag tränar inte. min vikt och hur jag ser ut förföljer mig i tankarna hela tiden, jag kan inte slappna av. men jag skulle kanske kunna slappna av runt om människor i fall jag var smalare. varför kan jag inte slappna av runt omkring människor? jag kunde det när jag var mindre men inte nu.. jag kan inte ens sluta tänka på vad jag väger och hur jag ser ut när jag är med min familj. jag vill kunna slappna av kring min familj men jag kan inte det. kan detta ha och göra med att mina föräldrar skiljdes när jag var fem? att pappa jämt var på jobbet och mamma också? min mormor o farmor tog hand om mig.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Ditt problem ligger mer i grund än att bara bli smalare. Det finns inte speciellt mycket forskning som bevisar att man blir lyckligare och mår bättre av att vara "lite" smalare. Det finns även dom som skönhetsopererar sig och är inte nöjda ändå, för då hittar dom nya problem på sin kropp som de vill förändra. Det handlar precis på hur man behandlar sin dåliga självkänsla som man har. Problemet om man börjar gå ner dom 5 kg du vill, så är risken hög att du tänker, "det hände inte så jätte mycket med 5 kg, så vi tar 5 kg till" sedan är man inne i en fälla. Ätstörningar i din ålder är väldigt vanligt och det börjar precis sådär, att man inte känner sig bekväm med sin egen kropp pga dålig självkänsla.

Du kan inte slappna av för att du inte trivs med dig själv och detta måste du öva upp. Det finns jätte bra självhjälpsböcker om hur man övar upp sin dåliga självkänsla bland annat har Mia Törnblom fantastiska böcker om detta. Där får man bra övningar och tips på hur man kan göra och tänka för att börja tycka om sig själv och sin kropp för precis vad den är. En kropp ska man inte experimentera med mat och vikt hur som helst och absolut inte när man bara är 14 år som du är!

Att dina föräldrar jobbade väldigt mycket när du var yngre och inte hade tid till dig så mycket kan vara orsaken till din dåliga självkänsla. Var den du är och var stolt över den du är! Utseendet är inte så viktigt, så länge det inte är någon hälsorisk. Det finns viktigare saker att tänka på i din ålder. Att ha härliga och bra vänner, en bra fritidsaktivitet och intressen. Men börja med att köpa/låna Mias böcker, så är det en bra grund för att få mer tips!

En sak till, jämför dig aldrig med andra tjejer! Du är du och låt ingen annan påverka dig! Du är värdefull ändå!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar