Frågor och svar om vikt

27 Jun 2012, 16:00 261
Annat, 0 år
Question


Tja! Jag är en kille på 15 år nu och har bara gått upp 3 kilo på 2 år! När jag gick i årskurs 6 vägde jag 59,8 kilo ungefär och nu i slutet på årskurs 8 väger jag bara 63! Jag äter ovanligt mycket mat,godis,chips och sånt, och jag har växt från 173 cm till 189 cm på dom två åren. Jag fattar inte varför jag väger så lite? jämfört med min längd och vad jag äter!

Äter jag fel? eller är det nåt jag inte får i mig?

jag är inte dirket i form har inte mycket muskler.

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Varför du inte går upp mer i vikt törs jag inte svara på. Men 3 kilo känns spontant aningen lite. I alla fall med tanke på din längdkurva. Nu kan det ju vara så att du är naturligt smal, det vill säga har svårt att gå upp i vikt, så det behöver inte nödvändigtvis vara något konstigt. Men om du är orolig, vill ha tips etc. föreslår jag att du pratar med exempelvis skolsköterskan. Annars är mitt bästa tips till dig att börja röra på dig (gärna styrketräna) och äta regelbundet (kanske frukost, lunch och middag + några mellanmål) - och bra. Och med bra menar jag varierat. Många olika färger på tallriken är en bra fingervisning. En annan hjälp kan vara en variant av tallriksmodellen: 2/4 kolhydrater (pasta, ris, potatis), 1/4 protein (fisk, kyckling, kött) och 1/4 grönsaker. Jag skulle alltså rekommendera att du håller igen lite på skräpmat/godis. Med det inte sagt att du inte kan äta sånt emellanåt.

Att gå upp i vikt kan liksom att gå ner i vikt ta tid. Så du får nog ge dig till tåls lite innan du ser någon förbättring.

Lycka till.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar