Frågor och svar om kost

28 Jun 2012, 12:00 208
Annat, 0 år
Question


jag är en tjej på 21, som inte äter grönsaker inte frukt det har jag inte gjort sen jag var liten jag spyr av det, vet du varför?.vad som är för fel

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Nej, jag kan tyvärr inte säga att jag vet varför du kräks av frukt och grönsaker. Det låter ju lite märkligt. Är det några speciella frukter/grönsaker, eller är det allihopa? För om det är några stycken så kanske man kan hitta en gemensam nämnare som utgör förklaringen till ditt problem. Om vi bortser från kräkningarna, tycker du om frukt och grönsaker? För om du tycker om det kan man ju kanske utesluta att det är någon form av motvilja att äta dem som sätter käppar i hjulet för dig i alla fall.

Det som jag känner ligger närmast till hands är ju någon form av matallergi. Men det är ju som sagt omöjligt för mig att veta. Jag googlade lite, och enligt Sjukvårdsrådgivningen kan man om man har andra allergier, exempelvis pollenallergi, ha svårt för frukt, grönsaker och nötter. Men det visar sig främst genom klåda i munn och hals, svullnad etc. Är det något som du känner igen? Det var visserligen mestadels hos barn, men det kanske kan följa med i vuxen ålder också?! En annan sak, spelar det någon roll hur du äter frukten/grönsakerna? Det vill säga, känner du samma obehag om exempelvis grönsakerna är kokta eller så?

Jag skulle förslå att du, om du inte får andra allvarliga reaktioner av att äta frukt och grönsaker, provar dig fram lite. Se om du kan hitta ett mönster. Ta gärna kontakt med hälsocentralen också. De har kanske en bra förklaring. Kanske får du göra ett allergitest. Om inte annat kan de ge dig en remiss till en dietist som i sin tur sitter inne på svaret.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar