Frågor och svar om vikt

17 Jul 2012, 11:00 437
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är en frisk femton år gammal tjej som bor i X, jag väger 58 kg o är 1,68 lång. Min fråga nu är om jag e överviktig? Både min mamma (som tränar väldigt mkt) o mormor o morfar tjatar på mej att börja träna eftesom jag HADE så fina former förut när jag träna förut balett..

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Nej, du är inte överviktig. Men det är klart att din kropp ser annorlunda ut nu, jämfört med vad den gjorde när du tränade balett. Det gör dig emellertid inte automatiskt överviktig! Dessutom måste du (och dina nära och kära) tänka på att du befinner dig i en fas då kroppen förändras och utvecklas mycket. Höfterna blir bredare etc. Det är således naturligt att lägga på sig några extra kilon. Det händer oss alla.

Det är såklart bra att träna. Det gör oss piggare och friskare. Men du ska inte göra det för någon annans skull. Om du inte vill, då är det så, tycker jag. Dina nära och kära vill säkert bara väl, men det är upp till dig om du vill träna eller inte. Stå upp för dig själv, det är trots allt din kropp. Och viktigast av allt, tyck om dig själv för den du är.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar