Frågor och svar om vikt

15 Aug 2012, 13:00 423
Tjej, 15 år
Question


Hej, jag är 15 år, 159 cm lång och väger 38-39 kilo. Jag mår jätte bra för övrigt, äter väldigt mycket, frukost-middag-kvällsmat och något mellanmål ibland, har inte fått min mens ännu. Jag har alltid varit smal under alla år, men jag vill verkligen gå upp i vikt, behöver råd och tips. Tack så mycket i förhand!

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Förmodligen är du naturligt smal, och har således svårt att lägga på dig vikt. Vissa kan i princip äta hur mycket som helst utan att någonting händer. Det du kan göra är att fortsätta äta bra och regelbundet. Det vill säga som du redan gör: frukost, lunch och middag + mellanmål. Variera också gärna vad du äter.

Ett sätt att lägga upp en måltid kan vara att försöka följa en variant av tallriksmodellen. 2/4 kolhydrater (pasta, ris, potatis), 1/4 protein (fisk, kyckling, kött) och 1/4 grönsaker. Försök också att inte äta så mycket godis/skräpmat.

Lägger du dessutom till regelbunden träning - framförallt lite styrketräning så kommer du förhoppningsvis se lite resultat. Men prata med någon kunnig innan du ger dig på sådan träning så det inte blir fel. Kanske en idrottslärare eller liknande?

Glöm inte heller att din kropp är i en förändringsfas ... den kommer därför med stor sannolikhet att förändras en del de närmaste åren.

Prata också gärna med skolsköterskan/ungdomsmottagningen om du känner dig osäker eller har fler frågor.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar