Frågor och svar om trötthet

26 Nov 2012, 13:00 229
Kille, 14 år
Question


Hej ! Jag är en kille på 14 år som har sömnproblem. det tar ungefär 20-30 minuter för mig att somna, och sedan vaknar jag minst 2 gånger per natt, och ligger då vaken i ca 15-20 minuter. Blir väldigt trött på dagar på grund av detta, får ungefär bara 6-7 timmars sömn varje natt. jag går vanligtvis och lägger mig mellan 22.00-23.00 och går upp 6.50, så det borde inte vara något problem att få tillräckligt med sömn. Undrar vad det kan vara och om det borde sökas upp ? Har en del press i skolan men det har jag alltid haft, så känns konstigt att det skulle börja nu, kanske borde tillägga att det pågått ca 2-3 månader.

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Att det tar runt 20-30 minuter att somna tycker jag inte är något konstigt egentligen. Det kan ta lite tid för kroppen att varva ner efter en lång dag. Bland annat skriver Sjukvårdsrådgivningen följande: "Förändringarna i kroppen gör att många tonåringar kan ha svårt att somna på kvällen och att vakna tidigt på morgonen." Du får helt enkelt stänga ner TV/dator etc lite tidigare om det är ett problem för dig. Att du däremot vaknar flera gånger per natt är lite jobbigare. Du säger att sömnproblemen började för 2-3 månader sedan. Det tycker jag indikerar på att någonting nytt/annorlunda har skett i din livssituation under den tiden. Kan du påminna dig om någonting speciellt hände eller förändrades då? Det bör nämligen finnas någonting som har triggat igång ditt nya mönster.

På Sjukvårdsrådgivningens hemsida (http://www.1177.se) finns det mycket information och bra tips. Om du inte med hjälp av vad som står där får bukt med dina problem tycker jag att du ska höra dig för hos exempelvis skolhälsovården. De har säkert ideér om hur du ska komma tillrätta med sömnen.

Exempel på länkar som jag hoppas fungerar:

http://1177.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Skrik/Barn-och-som​n/

http://1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Somnsvarigheter/

http://1177.se/Tema/Liv-och-halsa/Ma-bra-i-vardagen/Somnskola/

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar