Frågor och svar om kost

10 Dec 2012, 13:00 200
Annat, 0 år
Question


Jag undrar varför jag aldrig blir mätt. Det spelar ingen roll hur mycket jag äter, jag kan inte bli mätt bara illamående och det blir jag när jag ätit en familjepizza och massa godis (1 kg). Jag är 1.65 och väger 53 så jag borde inte få i mig så mycket som jag gör? Jag fattar inte varför....

Tjej, 16

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jag kan inte svara på varför du inte blir mätt. Men för att uppnå en "bra mättnadskänsla" skulle jag inte rekommendera en familjepizza och godis. Framförallt är det ingenting som mättar i längden. Hur som helst, försök att få i dig mycket av alla näringsämnen. Gör det genom att äta mycket grönsaker (olika färger), rotfrukter, råkost etc. Även proteinrika livsmedel såsom fisk, kyckling och ägg mättar bra. Lite kolhydrater (helst då fullkornspasta, fullkornsris etc.) är också bra. Sedan undrar jag om det kan vara så att du blandar ihop hunger och sug?

Prova att äta rikligt med nyttig mat. Inte snabbmat och annat skräp. Och kom ihåg att äta regelbundet, med mellanmål. Allt för att undvika att blodsockernivån ska bli för låg. Fungerar inte det kanske du måste prata med exempelvis skolsköterskan för råd och hjälp.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar