Frågor och svar om kost

12 Dec 2012, 15:00 141
Annat, 0 år
Question


Hej!

Vad ska jag äta under en dag, för att orka med en skoldag + gå ner i vikt?

Jag klarar verkligen inte av skolmaten, så det brukar bli typ såhär under en dag:
frukost: yoghurt m. flingor
lunch: typ samma som frukost då man kan ta det i matsalen :PPPPPPP
Efter skolan är jag ofta rätt hungrig, så jag tar typ 2 mackor och fil.
Och varje dag äter jag lagad middag (typ 1,5 potatis och kött + sallad)

Jag är ofta väldigt sötsugen med, så det blir ju verkligen inte bättre av att jag äter godis då och då, ÄVEN på vardagar!

Just nu tränar jag lite varje dag, typ 30 min på cykeln. Så vad är det bästa sättet att träna på för att gå ner i vikt? + hur ofta?

Just nu väger jag ca 60 kg, är 165 cm. Jag vet att detta är "normalvikt", men jag trivs inte i min kropp (nej, det är inte självkänsla jag behöver jobba med) och trivdes mycket bättre när jag vägde 50 och kände mig snygg själv!

Jag skulle verkligen uppskatta hjälp!

Mvh.

Tjej, 16

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Att du inte tycker om skolmaten är givetvis ett problem. Men, om vi börjar med frukosten så tycker jag att du ska satsa på någonting som du tycker om. Du kan därför behöva prova dig fram. Dock är inte yoghurt och flingor det optimala ur någon synpunkt. Frukosten lägger grunden för dagen, därför vore det bra om du kunde äta mer och något "grövre" till frukost. Framförallt vill du bli av med de mest sockertäta livsmedlen. Exempel på en frukost: En vanlig filtallrik. Till det grovt bröd/surdegsbröd (tuggmotstånd med hela korn/frön etc.) med pålägg (skinka, ost, ägg etc.), och gärna en frukt. Men som sagt, du får prova dig fram både vad gäller smak och vad som mättar mest.

När det sedan gäller lunchen så ser den mest ut som ytterligare en frukost just nu. Finns det möjlighet att ta med sig mat hemifrån och värma? I så fall vore det ju ett alternativ, även om det är jobbigt. Annars, finns det ingen salladsbuffé eller liknande? Du skulle ju nämligen behöva få i dig någonting bättre än fil och flingor till lunch. Kanske kan du prata med mattanterna och föreslå andra alternativ än det som nu finns? Du är säkert inte ensam om att inte tycka om maten. Jag ser ju dock gärna att du äter av den ...

Förutsatt att du inte får i dig mer än fil till lunch så kanske du bör överväga att i alla fall ta med dig smörgåsar/frukt till skolan. Du måste ju som sagt hålla energin uppe för att kunna prestera. Ett antal mellanmål kan därför vara bra.

Du kanske tycker det ser ut som mycket mat, men faktum är att många faktiskt går ner i vikt om de äter lite mer och lite bättre. Det handlar om att kroppen då har något att faktiskt förbränna. Det du ska tänka på är alltså att äta bra livsmedel. Ju grövre, desto bättre. Fullkorn. Följ också gärna tallriksmodellen. Och ät regelbundet.

Vad gäller träning så är 30 minuter på cykeln varje dag helt okej. Men för att få ut allt positivt av fysisk aktivitet så skulle du behöva öka på antalet minuter en del. Vad du sedan gör är i mitt tycke ganska oväsentligt. Gör något som du tycker om, resten kommer oftast av sig själv. Och börjar du träna mer, så blir kosten per automatik ännu viktigare.

Var inte rädd för att rådfråga skolsköterskan/idrottsläraren heller.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar