Frågor och svar om kost

21 Dec 2012, 14:00 154
Annat, 0 år
Question


Hej, Jag har en fråga om mat. Jag tränar flera dagar i vecan på elit nivå i cheerleading. Jag känner att jag vill få bort allt fett och få det till muskler. Men jag vet inte vad jag bör äta, kollar man på olika sidor på google är det mest inriktat för vuxna. Jag har redan väldigt mycket muskler men jag vill få bort allt fett och även gå ner i vikt men som sagt inte förlora musklerna.
är ca 167 cm lång och väger 46 kg
Har du något bra mat tips som är bra om man vill omvandla fettet? Är tex havregryns gröt bra?
Tack på förhand!

Tjej, 15

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Att träna "riktig" cheerleading är krävande. Därför krävs det att du i övrigt tar hand om din kropp. Det vill säga ger den vila och bra mat. Något som jag däremot inte rekommenderar är att du går ner i vikt. För som jag ser det så väger du redan ganska lite i förhållande till din längd. Att du dessutom seriöst tränar något som kan liknas vid dans/gymnastik flera gånger i veckan tyder på att din kropp redan har en låg andel fett. Och en viss andel fett behövs. Ger du inte kroppen tillräckligt med mat, kommer den slutligen att ta av kroppens reserver etc. För att bygga muskler behöver kroppen alltså mat som i sin tur ger näring och energi. Träning och mat i kombination är den rätta kombinationen. Vad du äter är inte riktigt lika viktigt, även om du bör undvika skräp, snabbmat och sockriga livsmedel för det mesta. Men som regel, bra/varierad hemlagad mat på regelbundna tider. Lägg därtill ett par mellanmål. Vitaminer/mineraler, protein, kolhydrater, fett - allt behövs. Och vad gäller havregrynsgröt kan det absolut vara en bra start på dagen. Men lägg gärna till en grov smörgås eller något liknande också. Vill du ha fler tips etc. så kan du ju höra dig för hos skolsköterskan, en dietist eller så.

En sak till som du bör tänka på när du "analyserar" din vikt - muskler väger mer än fett ...

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar