Frågor och svar om vikt

30 Dec 2012, 12:00 433
Annat, 0 år
Question


Jag undrar hur man kan gå ner i vikt på bästa sätt. Jag är 175cm lång och väger runt 60. Det är normalt säger de på ungdomsmottagningen, men jag skulle få bättre självförtroende osv om jag gick ner till under 60. Det är inte själva viktnedgången som är problemet, för jag vet mycket väl att man måste äta färre kalorier än man förbrukar för att gå ner. Problemet är att jag vill göra det på rätt sätt. Jag har ätstörningar sedan cirka fem år. Mina föräldrar vet om det, så de skulle bli oroliga om jag började prata om vikt igen. De tror att jag är frisk nu, och om jag vill äta mindre så kommer jag inte få göra det.
Jag vill veta vad och hur man ska äta. Jag äter inte alls mycket mat som det är nu. Jag hoppar frukosten därför att jag inte kan äta på morgonen. Oftast hoppar jag lunchen också. När jag kommer hem från skolan äter jag 2 knäckebröd eller en smörgås och te. På kvällen dricker jag bara te. Egentligen är det ganska lite mat, och jag borde gå ner i vikt, men det gör jag inte. Måste jag sluta äta helt för att gå ner?
Vad kan jag äta för att gå ner?
Borde även tillägga att jag går cirka 1timme promenad per dag, har idrott en gång i veckan och springer en gång i veckan.
Tack på förhand.

Tjej, 16

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Nu är ju inte ätstörningar ett område som jag behärskar fulländat, men jag ska försöka ge ett någorlunda vettigt svar. Precis som personalen på ungdomsmottagningen säger så är din vikt helt normal, vilket är jättebra! Att du vill gå ner i vikt kan jag därför känna är lite läskigt med tanke på din problematik. Samtidigt tycks det handla om något kilo, och att du faktiskt vill göra det på ett hälsosamt sätt ... viket är positivt. Jag tror emellertid att allt det här går att kombinera. För utan att veta något specifikt om dig så var min spontana tanke att du bör äta mer. Det kanske låter dumt, men om kroppen inte har något att förbränna - inget bränsle - så stannar hela processen av. Kroppen går in i ett slags viloläge, då den i princip tror att det är svälttider. Det vill säga, allt måste sparas på för överlevnadens skull. Ju mindre du äter, desto mindre bränsle får kroppen alltså att göra av med. Jag tycker därför att du bör försöka äta mer, och bättre. Hela du behöver det för att fungera bra. Med det inte sagt att du ska äta som en häst, utan så normalt som möjligt. Med tanke på det kommer du säkerligen att behöva din familjs stöd. Förresten, märker inte dina föräldrar att du inte äter frukost, middag etc.?

Fortsätt tala/ta stöd av människorna på ungdomsmottagningen. De vet vad som behövs göras. Utnyttja deras kunskap, och förklara hur du känner som du gjorde för mig. Får du någon hjälp i övrigt med din ätstörning? Kanske vore det en idé att prata med Catherine här på UM? Det känns som att du fortfarande behöver lite hjälp med tankemönster och så ...?

Ta hand om dig!

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar