Frågor och svar om vikt

24 Jan 2013, 17:00 515
Annat, 0 år
Question


Hej, jag vet inte om jag kommit rätt nu men skulle du kunna ge mig tips på hur man går ner i vikt? Jag är ungefär 164 cm lång och väger 72 kilo. Jag vill ha en perfekt sommar kropp till sommaren 2013 kan jag få tips?

Tjej, 13

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

"En perfekt kropp" är mycket subjektivt. Vad är en perfekt kropp? Det finns garanterat en hel del olika svar på den frågan. Dessutom är det ingenting som görs i en handvändning, sådant kan och bör ta tid.

Det är svårt för mig att säga vad du bör och inte bör göra för att leva hälsosammare, eftersom jag inte vet hur dina vanor ser ut i dagsläget. Rent generellt handlar det dock om att äta bra (inte för mycket fett och socker) och motionera regelbundet. Allt utan att gå till överdrift. Fundera därför på hur dina mat- och motionsvanor ser ut idag. Rör du på dig minst 30 min/dag? Hur intensiv är din eventuella träning? Äter du bra, hemlagad mat på regelbundna tider? Mycket godis och annat snask? Som jag har skrivit ändlöst många gånger, försök hålla dig till tallriksmodellen (ett riktmärke) - det vill säga ät allt. Men fokusera gärna på att äta mera frukt och grönsaker än tidigare. Glöm inte heller bra mellanmål. Sedan gäller det att motionera. Kombinera gärna konditionsträning med styrketräning. Men som sagt, gå inte till överdrift. Glöm heller inte att utnyttja den så värdefulla vardagsmotionen (trappor etc.) Känner du dig osäker kring allt det här kan du tala med exempelvis skolsköterskan eller idrottsläraren. De har säkert massa bra tips. Kolla även tidigare svar här på UM. Liknande frågor har nämligen ställts många gånger. Kanske hittar du mer information där.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar