Frågor och svar om vikt

20 Feb 2013, 12:00 932
Annat, 0 år
Question


Hej jag har väldigt problem med min vikt, eller inte så stora än men jag kan inte gå ner i vikt. Är 163 cm lång och väger ca 83 kg, rider 4-5 dagar i veckan, spelar ingen roll om jag äter nyttigt och tränar hårt för det händer absolut ingenting...
Hur ska jag träna och äta för att gå ner i vikt?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Att vissa har svårt att gå ner i vikt är ingen nyhet. Däremot kan alla gå ner i vikt. Det gäller bara att hitta nyckeln som leder till det önskade resultatet. Jag har svarat på oändligt många frågor om viktminskning. I princip ger jag samma svar till alla. Det vill säga, ät allt (tänk tallriksmodellen), undvik skräpmat (färdigmat, mat med hög andel socker etc.), ät regelbundet och träna mer. Det finns alltså i min värld inga direkta genvägar. För som jag ser det leder inte dessa så kallade genvägar till någonting positivt i slutändan. Det är bättre att långsamt vänja huvud och kropp vid en lite annorlunda och hållbar livsstil istället.

Vill du ha mer konkreta tips vad du ska äta kan du kolla i arkivet här på UM. Titta exempelvis under kategorierna "vikt" och "kost". Sedan hittade jag själv ett tidigare svar här på UM som jag tyckte var ganska intressant: http://ungdomar.se/qa.php?qa_id=7345 Ta emellertid all information med en liten nypa salt, och bilda dig en egen uppfattning kring vad du tror och tycker i ämnet.

Tränar gör du ju i och med din ridning. Och ridning som motionsform ska absolut inte underskattas. Däremot kanske du skulle kunna varva ridningen med en mer konditionskrävande idrott/aktivitet? Jag vet inte vad du gillar, utöver ridning, men kanske löpning, cykel/spinning, gympa ...?

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar