Frågor och svar om kost

3 Mar 2013, 12:00 157
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag är en ridtjej som funderar över hur många kalorier jag som 14-åring behöver per dag om jag tränar 3-4 dagar i veckan? :)

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Det är lite svårt att svara på då jag inte vet vad eller hur hårt du tärnar. Inkluderar träningen "bara" ridning? Överlag är jag heller inte jätteintresserad av kalorier faktiskt. Att räkna kalorier i onödan krånglar mest bara till det tycker jag. Du och din kropp känner ganska bra av det där ändå skulle jag tro. Ät normalstora portioner (frukost, lunch, middag) och lägg till ett par mellanmål så borde du ligga bra till. Att du då äter förhållandevis nyttigt förutsätter jag. Tränar du hårt och intensivt kan du behöva lägga till lite extra och ändra lite på sammansättningen. Det vill säga, äta lite mer kolhydrater (långsamma) och protein. Men som sagt, du märker själv hur mycket du behöver äta om du bara är uppmärksam. Ät alltid långsamt så känner du av det bättre. Du kan också försöka lägga märke till om du exempelvis känner dig extra trött eller så. Då kanske du också äter för lite.

Detta svar kanske kan ge dig nyttig baskunskap: http://ungdomar.se/qa.php?qa_id=7345

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar