Frågor och svar om vikt

24 Apr 2001, 00:00 547
Annat, 0 år
Question


Hej. Jag är en tjej på 18 år. Under det senaste halvåret har jag gått upp jättemycket i vikt och nu kan jag inte ens få på mig de kläder som innan var för stora för mig. Innan vägde jag strax över 50 kilo och för första gången i mitt liv var jag jättenöjd med min kropp. Jag är 160cm lång. Nu väger jag 65 kilo och jag mår verkligen jättedåligt. Jag vill inte gå ut med kompisar för jag skäms för hur jag ser ut. För er så kanske detta inte låter som att jag är överviktig och enligt era dumma skalor och regler för övervikt så är jag säkert inte det. Men tro mig jag är fet. På min kropp så ser det jättemycket ut. Jag vet inte vad jag ska göra och jag orkar inte se ut så här längre. Jag behöver hjälp, professionell hjälp att gå ner i vikt. Och det snabbt. Annars vet jag inte vad som händer med mig. Finns det medicin? Eller nått annat? Finns det hem att åka till där man kan få hjälp??? Snälla hjälp mig.

Svar

Enligt våra "dumma" skalor, som är de vedertagna för att relatera vikt i förhållande till längd (BMI), hamnar du strax över normalviktsgränsen, alltså en lätt övervikt. Du väger inte tillräckligt mycket för att bantningspiller ska vara indicerade. För viktminskning handlar det, som basbehandlingen för alla, istället om livsstilsomläggning med dietråd och ökad motion. Detta kan man definitivt behöva hjälp och stöd för, jag råder dig att vända dig till vårdcentralen, i först hand till dietist där. Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar