Boogie

Boogie borde egentligen vara ett finfint sång- och dansspel för de yngre men det faller på ett par stora brister. För det första är själva dansandet inte mycket till dans. Man får sin karaktär att dansa i spelet genom att svinga Wiimoten fram och tillbaka i takt till musiken, ungefär som en dirigent med en taktpinne. Problemet är bara att det är superenkelt och man kan vifta ganska friskt utan någon speciell tanke och ändå få tillräckligt med poäng för att klara banan. Samma s...

Boogie borde egentligen vara ett finfint sång- och dansspel för de yngre men det faller på ett par stora brister. För det första är själva dansandet inte mycket till dans. Man får sin karaktär att dansa i spelet genom att svinga Wiimoten fram och tillbaka i takt till musiken, ungefär som en dirigent med en taktpinne. Problemet är bara att det är superenkelt och man kan vifta ganska friskt utan någon speciell tanke och ändå få tillräckligt med poäng för att klara banan. Samma sak gäller för karaoke-läget, där man får sjunga i ett upplägg hämtat från Singstar-spelen, som är alldeles för enkelt. Man behöver inte anstränga sig för fem öre i sin sång, bara man gör någon form av ljud in i den medföljande mikrofonen så får man gott om poäng. Bara för att testa satt jag och frustade en hel låt, och jodå det gick alldeles utmärkt att klara banan med frustsång. Det värsta som hände var att jag blev lite yr av syrebristen.

Vi har alltså ett dansläge som inte ställer krav på varken dans eller särskilt mycket rytm, och vi har ett sångläge som inte kräver mer än lite slumpmässiga frustningar för att klara sig vidare. Det låter väl inget vidare, eller? Som tur är har Boogie sina kvalitéer, men de överskuggas av att nivån på svårighetsgraden är så lågt satt. Själva spelet ser verkligen jättefint ut med roligt animerade karaktärer och skön stil överlag. Något som är helt obegripligt är varför inte mellansekvenserna i spelets berättelseläge är mer än text och tråkiga stillbilder. Spelmotorn ritar upp suveränt stilig grafik med tecknad film-känsla, men så får vi bara usla och hafsigt ihopslängda textdialoger, då funderar jag allvarligt på hur EA har tänkt eller om de tänkt alls. Sedan är låtlistan lite mystiskt komponerad. I ett spel som så tydligt vänder sig till en ung publik borde väl musiken vara sådant som är känt hos målgruppen. Men nej då, låtlistan består till stor del av gamla discolåtar och många av dem är inte ens av det kända slaget. Ungefär lika vettigt som om Guitar Hero skulle bestå av klassisk musik från mestadels Mongoliska kompositörer.

Boogie har helt klart potential men den potentialen går till spillo på grund av de stora bristerna i spelets delar. Om EA lyckas göra Boogie till en serie så får vi verkligen hoppas att det går bättre med nästa del, för som det är nu är det knappt köpvärt. Vill man dansa och sjunga ”på riktigt” är det fortfarande Singstar och Dancing Stage som gäller.

Betyg: 6

Texten kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.