Ett steg mot bättre miljö

Anledningen till att jag blev vegetarian är väldigt enkla: Vår värld håller på att förstöras och det är, enligt FN, över 90% chans att människan står för förändringen. Samt köttindustrin är en av de faktorer som påverkar mest. Så är det, och att försöka argumentera emot är meningslöst, trångsynt och patetiskt. Men det är inte vad denna artikel kommer att handla om, utan om svårigheten att förändra en djupt rotat vana och reaktionerna från allmänheten. Notera att de...

Anledningen till att jag blev vegetarian är väldigt enkla: Vår värld håller på att förstöras och det är, enligt FN, över 90% chans att människan står för förändringen. Samt köttindustrin är en av de faktorer som påverkar mest. Så är det, och att försöka argumentera emot är meningslöst, trångsynt och patetiskt. Men det är inte vad denna artikel kommer att handla om, utan om svårigheten att förändra en djupt rotat vana och reaktionerna från allmänheten. Notera att denna artikel inte handlar om att konvertera eller övertala läsarna, det går inte att övertala någon till vegetarism.Det första man möter är oförståelse; de flesta kan verkligen inte förstå varför jag blev vegetarian. Men det intressanta är, att här är det verkligen synligt hur oförståelse kan leda till att en människa känner sig hotad och börjar försvara sig. Nästan varenda gång jag berättat att jag har blivit vegetarian har det blivit en diskussion om varför. Men det ironiska är att i många av dessa diskussioner så sitter köttätaren och försvarar sin livsstil, trots att det enda jag har sagt är ”jag är vegetarian”. Jag blir ett hot när jag inte delar deras livsstil och det hjälper föga att säga att jag inte bryr mig om att de äter kött. Det enda de vill höra är ”Jag skämtade bara, jag är inte vegetarian” så att deras värld inte blir hotad …

Sen har vi de människor som agerar som ovan med en skillnad, och det är att de angriper min livsstil. Genom diverse metoder försöker de klanka ner på vegetarism och göra det undervärdig blandkost (köttätare). Men de misslyckas totalt, för deras okunnighet märks direkt och de tar till slut till glåpord och personlighetsattacker. Åter igen, allt jag behöver göra är att säga ”Jag är vegetarian” och det enda de vill höra efteråt är ”jag skämtade…” men som tur är så är det få människor som agerar så här.

Men det finns de som visar intresse och vill veta mera. Även om man, för det mesta, möts av samma oförståelse som ovan så ser de inte mig som ett hot. Utan man kan ha en trevlig och normal diskussion om ämnet och de flesta erkänner att de borde minska deras köttkonsumtion. Men sannolikheten att det händer är dock ytterst liten, för det är svårt att förändra sina matvanor. Till sist har vi de som blir helt exalterade när man berättar att man är vegetarian men denna reaktion har jag endast fått av andra vegetarianer.

Att sluta äta kött är ingen enkel procedur utan kräver vilja, uthållighet och envishet. Först måste man stå ut med de negativa människorna, vilket antingen stärker eller knäcker en (stärker mig för jag ska allt visa dem!). Sen måste man lära sig en massa nya recept och våga testa på nya saker. Men svårast är att inte få återfall utan att klara av att låta bli kött, för tankesättet ”en liten bit skadar inte” förstör ju faktiskt hela poängen.