Frihetens pris – Leve Trasdockorna!

”Att va’ söta men lika som bär vad är det o ha?Lite annorlunda är inget fel o va’Om man är av en annan sortVarför ska man kastas bort?” Men nej, inte i dagens läge inte. Nu skall femåringar ha string, bära märkesjeans och lära sig vad som förväntas av dem. Vad kan man egentligen förvänta sig av personer som bara är fem år? Enligt dagens samhälle tydligen mycket, de skall veta att tjejer är rosa, och killar blå. De skall veta att tjejer skall ses men inte höra...

”Att va' söta men lika som bär vad är det o ha?
Lite annorlunda är inget fel o va'
Om man är av en annan sort
Varför ska man kastas bort?”


Men nej, inte i dagens läge inte. Nu skall femåringar ha string, bära märkesjeans och lära sig vad som förväntas av dem. Vad kan man egentligen förvänta sig av personer som bara är fem år? Enligt dagens samhälle tydligen mycket, de skall veta att tjejer är rosa, och killar blå. De skall veta att tjejer skall ses men inte höras, och för det mesta inte ens ses, om det inte är till killarnas behag. De skall veta sin plats i samhället och att försöka ändra på normerna är fel. Killarna får lära sig att hävda sig, att ta sin plats och att vara stökiga. För det skapar karaktär. Men tydligen skall inte tjejer ha karaktär. De får lära sig att killar är mer värda än tjejer och att trasdockorna, ja… det var något från medeltiden.

Nu skall det vara Big brother, Tjockholmen och allt annat på tv som skall kuva våra ungdomar. Jag lovar, kommer det att fortsätta i denna takt flyttar jag till Egypten. Men denna utseendefixering och mediaprostitution kanske nått dit också? Vad vet jag? Jag har för länge sen slutat se på nyheterna, slutat lyssna på radio och slutat läsa tidningarna. Orkar verkligen inte med det längre. Gråter när jag hör om massmorden i Irak, torkar bort tårar som rinner när jag läser om massvåldtäkterna i Stockholm.Orättvisor i massor, rättvisa i miniportioner som verkar slängas till höger och vänster utan någon som helst eftertanke, ungefär som presentkort till Villas nya butik delas ut av den där kvinnan i för kort kjol på östercentrum. Bara på grund av all denna orättvisa och dessa hemskheter klarar jag inte av nyhetskryssen på fredagseftermiddagarna, hur skall det vara meningen att jag skall orka lyssna på alla dessa hemskheter som äger rum runt om i världen? Jag gör en protest mot verkligheten och stänger in mig i mitt 2x3 meter stora rum. Med gamla avsnitt av Ika i rutan, Bolibompa och Björnes magasin på min lilla 14”-tv. Men nu är tydligen till och med Snigel ond, det läste jag i tidningen, så nu läser jag inte längre.

Tyvärr verkligheten, ni får glömma bort mig, radera mig ur ert minne. Och jag får hoppas att ni aldrig mer uppsöker mig med era hemskheter. Förstår inte vad världen tagit vägen, var finns trasdockornas fina moral?

”Om man är av en annan sort, varför skall man kastas bort?”

Jag börjar bli gammal, 18 år och från en svunnen tid.
Det var bättre förr, på den gamla goda tiden.