God jul!

Just D – Juligen (Erik Nahlén)Kommer ni ihåg Just D? Den där svenska D.A.I.S.Y-age-hiphopgruppen som i det närmaste sprutade ut album i början av 90-talet. Förutom låtar som Vart tog den söta lilla flickan vägen, 87-87 och Relalalaxa gjorde de även en låt där de samplade den gamla klassikern ”Juligen”. I denna låtarnas motsvarighet till Tomten är far till alla barnen rappar de dock varken om gnistrande snöflingor eller välsmakande julskinkor, utan istället om risiga gr...

Just D - Juligen (Erik Nahlén)
Kommer ni ihåg Just D? Den där svenska D.A.I.S.Y-age-hiphopgruppen som i det närmaste sprutade ut album i början av 90-talet. Förutom låtar som Vart tog den söta lilla flickan vägen, 87-87 och Relalalaxa gjorde de även en låt där de samplade den gamla klassikern ”Juligen”. I denna låtarnas motsvarighet till Tomten är far till alla barnen rappar de dock varken om gnistrande snöflingor eller välsmakande julskinkor, utan istället om risiga granar och packade släktingar.

”Man menar ju att julen den är till för dom små
Men jag minns när jag var liten, det var en mardröm redan då
Vid fem hade dom väckt en
Och vid tolv kom hela släkten
Min morfar och min faster och hennes man med andedräkten ”

The Hives och Cindy Lauper- "A christmas duel" (Sophia Olofsson)
Det är ett relativt vanligt tilltag i julmusik att man låter ett duettpar ha en dialog under låten. Detta tillämpas i bland annat "Rocking around the christmas tree" och inte minst "Fairytale of New York", men The Hives- Pelle och Cindy Lauper tar det hela till en ny nivå i ”A christmas duel”. Pelle inleder den verbala boxningsmatchen med erkännandet om att han legat med sin älskades syster, och Cindy kontrar med att påstå sig ha ”slept with your brother, wrecked your daddy’s car and went down on your mother”. Allt ackompanjerat av bjällerklang och pampiga körer. En alldeles fantastisk låt, framförd av ett par som går emot bilden av julen som gulli-gullandets högtid. För att ha hyrt en torped och ändrat i hans testamentedet är ju inte en superkärleksfull julklapp till pojkvännen. Eller?
Starcraft – 12 days of christmas (Erik Nahlén)
Som en virtuell julklapp till Starcraft-fansen lät Blizzard-gänget några av spelkaraktärerna framföra sin egen tolkning av den gamla klassikern 12 days of christmas. Och ja, Zergs kan tydligen också sjunga.
Busungarna – Tomten jag vill ha en riktig jul (Erik Nahlén)
Världens kanske yngsta One hit wonder-grupp framför här sin enda hit. De kanske inte har världens bästa sångröster (lägg till lite mer bas i rösten och det skulle kunna vara grannens kompisgäng klockan 02:30 en lördagskväll), men som vi alla vet är det ju tanken som räknas.
Boyzvoiced - Let me be your father christmas (Erik Nahlén)
Den påhittade norska gruppen Boyzvoiced (grannlandets svar på Killinggänget) gjorde parodi på alla slemmiga pojkband i en av världens roligaste filmer: Get ready to be Boyzvoiced. Jullåten ”Let me be your father christmas” kanske låter som en oskyldig titel, men om man lyssnar vidare på texten är det en helt annan (och lite mer barnförbjuden) verklighet som tonar fram.
Werner & Werner - Vår julskinka har rymt (André Vifot Haas)
När jag gick på högstadiet stoppade en kompis sin cd-spelare (det här var innan mp3-spelarens verkliga genombrott) och ett par högtalare i skåpet och lät Werner och Werners dunderhit Vår julskinka har rymt dundra ut på reapet över korridoren under hela december. Maken till julkänsla har jag aldrig någonsin upplevt igen.
Glasvegas- "A snowflake fell (and it felt like a kiss)" (Sophia Olofsson)
Årets största musikaliska hype Glasvegas dök upp från ingenstans (eller okej, från Skottland) och trollband en hel värld. Inte minst den svenska kritikerkåren. Därför mottogs nyheten om deras julalbum med öppna armar, och vad kan man säga? Skivan, inklusive titelspåret "A snowflake fell (and it felt like a kiss)" är en riktig pärla. Ruskigt deprimerande, men ack vilken vacker och udda jullåt!
HPLHS - "A Very Scary Solstice" och "An Even Scarier Solstice" (album) (Anders Ingvarsson)

De morbida pågarna och töserna i H. P. Lovecraft Historical Society började för några år sedan spela in julmusik. Vi får höra klassiska julmelodier, men sångtexterna har modifierats en aning: Med låttitlar som "Freddy the Red-Brained Mi-Go" och "I Saw Mommy Kissing Yog Sothoth" får vi i stället för änglar, tomtar och renar bekantas med ond, bråd död, demonsultaner och det gudomliga bläckfiskmonstret Cthulhu.

Det hela är en lite klämkäckt blasfemisk hyllning till skräckförfattaren Howard Phillips Lovecraft, vars berättelser utmanade tanken om att vi människor alls har koll på universum, vår civilisation eller ens oss själva. Vid gränsen för vår fattningsförmåga ligger galenskapen – och så förstås en samling vidunder med svåruttalade namn. God jul och "ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn"!
Weird Al Yankovic - The Night Santa Went Crazy (Jillie Kaaret)
Man kan inte tipsa om udda jullåtar utan att nämna Weird Al. Allt som behöver finnas finns i denna härliga men samtidigt morbida "julklassiker". Vi har en jultomte beväpnad med en Colt och en andedräkt som skulle sänka även den mest inbitna julsuparen. Tomtefar som bestämmer sig för att spränga Nordpolen och långsamt försöker döda alla invånare - ner till minsta ren. Allt kompanjeras självklart av en video som får tårar av skratt att rinna nerför de julglada kinderna.

Merry christmas to all, now you're all gonna die
Nu tar vi en paus till den 12 januari.

Men tills dess får vi säga ...

Från oss alla, till er alla, en riktigt God jul!